back

На Прилуччині створено ландшафтний заказник «Сосна»

30-09-2019 | 15:40

Відповідне рішення днями прийняла Чернігівська обласна рада. Ландшафтний заказник місцевого значення «Сосна» створено з метою розширення мережі об’єктів і територій природно-заповідного фонду області, збереження та відтворення цінних природних комплексів, генофонду рослинного і тваринного світу.

Площа заказника – майже 34,7 гектара. Це лісовий масив, який знаходиться на території Валківської сільської ради Прилуцького району в заплаві річки Удай. Він складається з порід сосни віком близько 100 років, дуба черешчатого, берези бородавчастої, клена гостролистого, липи, вільхи. Серед рідкісних рослин, що занесені до Червоної книги України, тут зустрічаються конвалія лісова, сон великий та підсніжник білий.

Ініціативу місцевої громади та Прилуцької райдержадміністрації стосовно створення заказника «Сосна» підтримав Департаментом екології та природних ресурсів ОДА і Чернігівська облдержадміністрація. Відповідне наукове обґрунтування розробив вчитель біології Валківської школи, методист, керівник гуртка «Екологічний патруль довкілля». Користувачі земельної ділянки, на якій розташований заказник, також погодили клопотання.

Наразі обласній державній адміністрації доручено забезпечити розробку положення про оголошений об’єкт та передачу його під охорону відповідно до чинного законодавства.

 

 За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів
Чернігівської обласної державної адміністрації