back

В області родинного тепла потребує більше сотні сиріт

24-09-2019 | 16:30

На жаль, майже половина з них — діти з інвалідністю. Загалом на Чернігівщині проживає більше двох тисяч сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 93% з яких охоплені сімейними формами виховання. Зокрема, у сім’ях опікунів чи піклувальників виховуються 1355 дітлахів, більше 500 — у 202 прийомних родинах та 27 дитячих будинках сімейного типу.

Варто зазначити, що в Україні пріоритетною формою влаштування дітей визнано усиновлення. За останні десять років у Чернігівській області усиновлено більш ніж півтисячі маленьких громадян, у тому числі цього року — 36 дітей (10 — іноземцями).

Напередодні Дня усиновлення представники служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, громадських організацій і батьки-вихователі взяли участь у круглому столі, проведеному в Чернігові в рамках інформаційної акції «Усиновлення дитини — це щастя, а не таємниця».

Про ситуацію в області поінформували фахівці Служби у справах дітей ОДА. За словами заступника начальника Служби Станіслава Железного, на обліку з усиновлення перебуває близько 600 дітей (в основному, старшого віку). Пріоритет у цьому процесі надається громадянам України. У зв’язку зі змінами у законодавстві іноземці не можуть усиновити дитину віком до п’яти років (таких на обліку 31), якщо у неї немає значних вад розвитку. Втім, такий варіант можливий у разі наявності у малечі братів чи сестер, яких також мають усиновити.

Слід зазначити, що протягом 2019 року опікуни, піклувальники, прийомні батьки чи батьки-вихователями усиновили 7 дітей, які перебували у них на вихованні.

Перед тим, як усиновити дитину, відтепер кандидати мають пройти обов’язкове спеціальне навчання. Цим займатимуться центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Принагідно присутні на зібранні прийомні батьки та батьки-вихователі озвучили проблемні питання, зокрема, про реєстрацію місця проживання дитини, коли вона досягне повноліття, та забезпечення її житлом.

Нагадаємо: третій рік поспіль держава виділяє субвенцію на придбання житла і приміщень для розвитку сімейних форм виховання та забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа. Для Чернігівщини цього року передбачено понад 25,6 мільйона гривень.

Читати також: Цьогоріч в області 46 дітей-сиріт отримають власне житло або грошову компенсацію

За детальною інформацією, як створити прийомну родину чи дитячий будинок сімейного типу, можна звернутися до Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Служби у справах дітей у своєму районі чи ОТГ.

 
Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації