back

Обрати професію молоді допомагає служба зайнятості

20-09-2019 | 10:54

Служба зайнятості області радить школярам замислитися про професійне майбутнє ще навчаючись у середніх та старших класах. Адже зробивши обґрунтований вибір, не доведеться працювати не за фахом чи поповнити лави безробітних.

Для учнівської молоді фахівці служби зайнятості проводять комплексні профорієнтаційні заходи з використанням сучасних методів профдіагностики: семінари, профуроки, ярмарки професій, дні відкритих дверей, професіографічні екскурсії, зустрічі з роботодавцями, презентації навчальних закладів, профорієнтаційні квести тощо.

Звернувшись до Чернігівського міського центру зайнятості чи філій обласного, випускники мають змогу дізнатись про ситуацію на ринку праці, затребувані професії, а також пройти профдіагностичне тестування. Основний акцент у профорієнтаційній роботі — на мотивації молоді до свідомого професійного вибору та відновленні престижу робітничих професій.

Нині широко використовуються онлайн-сервіси. Наприклад, дізнатися про свої професійні нахили та здібності і визначитися з вибором професії можна й у дистанційному режимі, без відвідування центру зайнятості.

Для цього фахівці радять скористатися платформою «Моя професія: консультаційна мережа». Вона стане в пригоді як старшокласникам, які ще тільки стоять на порозі професійного вибору, так і дорослим, котрі бажають змінити професію. Потрібно лише мати доступ до мережі Інтернет. За допомогою цієї послуги можна дізнатися про свої професійні інтереси, характеристики інтелекту, психологічні особливості та отримати узагальнені рекомендації щодо вибору професії. Втім, у службі зайнятості радять проаналізувати ці результати з профконсультантом. Це дозволить сформувати конкретні рекомендації, враховуючи уподобання людини, її життєву ситуацію, стан здоров’я тощо.

Ще однією новацією служби зайнятості став інтерактивний програмний продукт з віртуальними елементами — «Атлас професій майбутнього з доповненою реальністю».

Для перегляду 3D-контенту потрібні смартфон або планшет, додатковий наочний матеріал, за допомогою якого на екрані візуалізуються атрибути десяти професій: інженера-робототехніка, архітектора віртуальної реальності, наномедика, фахівця зі створення людських органів, онлайн-педагога, проектувальника smart-міста, рециклінг-технолога, сіті-фермера, wellness-консультанта для літніх людей, сіті-еколога. Всі спеціальності підібрані з урахуванням тенденцій і викликів сьогодення та прогнозів потреб ринку праці на майбутнє.

За інформацією Чернігівського обласного центру зайнятості