back

На Чернігівщині триває збір урожаю

18-09-2019 | 10:09

Цьогоріч склалися нетипові погодні умови, що спричинили затримку росту і розвитку рослин. Відтак на Чернігівщині пізніше розпочалося збирання сільсьгосподарських культур. До того ж, дещо нижчою є урожайність кукурудзи й сої, які більш вимогливі до забезпечення вологою.

Стан збирання врожаю

Зернові та зернобобові культури по всіх категоріях господарств обмолочені на понад 275 тисячах гектарів – майже 36% загальної площі їх посіву. Намолочено 1133 тисячі тонн зерна, що на 305 тисяч тонн менше, ніж на відповідну дату минулого року.

Сільгоспвиробники 8 районів розпочали збирання кукурудзи на зерно. Наразі намолочено понад 75 тисяч тонн із середньою врожайністю 80,4 центнера з гектара – на 8,4 центнера з гектара менше, ніж у 2018 році.

У 15 районах триває збирання сої: намолочено 40 тисяч тонн. Урожайність – 22,6 центнера з гектара (на 3,9 центнера з гектара менше, ніж минулого року).

У 18 районах розгорнуто збирання соняшнику: намолочено 104 тисячі тонн. Середня врожайність – 28,6 центнера з гектара (більше на 3,1). Для соняшника погодні умови були досить сприятливими.

Посів озимих колосових культур урожаю 2020 року

На Чернігівщині вже розпочато посів озимих культур. Проте суха жарка погода не сприяла проведенню цієї роботи і спричинила відставання у темпах посіву. Розпочали посів озимих колосових культур на зерно окремі аграрії 12 районів (Бахмацького, Бобровицького, Козелецького, Куликівського, Менського, Ніжинського, Новгород-Сіверського, Прилуцького, Сновського, Срібнянського, Талалаївського та Чернігівського). Ними посіяно 15 тисяч гектарів.

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку
Чернігівської облдержадміністрації