back

«У 20 років я дав обітницю неба — здобути Україні волю»

23-08-2019 | 16:26

У День Державного Прапора України громада Чернігівщини вшанувала пам'ять славетного земляка Левка Лук’яненка — людини, яка гордо несла синьо-жовтий стяг крізь роки ув’язнень та боротьби за незалежність України. У селищі Седнів Чернігівського району на честь справжнього патріота відкрили меморіальну дошку на фасаді будинку, в якому він жив у 1989–1992 роках після заслання.

До урочистого заходу долучилися представники органів влади та громадськість. Завітала і рідна сестра Левка Лук’яненка Зінаїда.

У пам’ять про Героя України, дисидента, громадського та політичного діяча заупокійну літію відправив настоятель храму Святої Великомучениці Катерини Православної Церкви України, протоієрей отець Роман (Кіник).

Присутні згадали життєвий шлях та діяльність Левка Лук’яненка.

Левко Григорович родом із села Хрипівка, що на Городнянщині, у Чернігові провів кілька років дорослого життя. Пізніше часто відвідував область, тримав тісний зв’язок з патріотично налаштованими громадськими організаціями та представниками владних структур, виступав перед молоддю, аби навчити її відстоювати українство.

Крім того, Левко Лук’яненко — співзасновник Української Гельсінської групи, народний депутат України, один із авторів Акта проголошення незалежності України. У 2014 році йому присвоєно звання «Почесний громадянин Чернігівської області». Мабуть, символічно, що і народився видатний українець 24 серпня, у День незалежності України.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації