back

На Чернігівщині триває робота з реформування інтернатних установ

16-08-2019 | 14:29

Чергова робоча зустріч з питань реалізації на території Чернігівської області проєкту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» відбулася вчора, 15 серпня, за участі виконуючої голови облдержадміністрації Наталії Романової.

Присутні обговорили пропозиції представників Консорціуму «Соціальні інвестиції» (Консультант), які надають області консультаційні послуги щодо реформування місцевих інтернатних закладів.

Йшлося про можливі моделі трансформації комунальних установ: Сновської гімназії, Батуринської спеціальної школи та Прилуцького обласного будинку дитини «Надія». В рамках реалізації проєкту передбачається надання на базі нині діючих інституцій нових видів послуг, зокрема відкриття відділень денного перебування, малого групового будинку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з інвалідністю, центру соціальної підтримки дітей та сімей, організація щоденного підвозу дітей до закладів тощо. Окрім цього, у будинку дитини «Надія» планується відкрити відділення, де дитина може перебувати разом з одним із батьків.

На переконання Наталії Романової, такі новації потребують також удосконалення соціальних, медичних, освітніх послуг, а також розвитку форм сімейного виховання у кожній громаді.

Головне завдання – запобігти потраплянню дитини до інтернату. Для цього, залежно від потреб дітей, у містах та сільських територіях має діяти достатня кількість інклюзивних класів у навчальних закладах, розвиватись мережа прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, патронатних сімей, у кожній громаді – працювати необхідна кількість фахівців із соціальної роботи. Всі ці заходи враховані Консультантом при підготовці проєктів планів трансформації вказаних вище установ.

Після остаточного узгодження ключових позицій членами профільної групи плани трансформації будуть подані для затвердження на сесії обласної ради.

 

За інформацією Служби у справах
дітей Чернігівської облдержадміністрації