back

Розробка Стратегії-2027: як спланувати інноваційний розвиток пріоритетних галузей

26-07-2019 09:30

В області продовжується робота з розробки Стратегії сталого розвитку Чернігівщини до 2027 року. Вчора, 25 липня, Департамент економічного розвитку облдержадміністрації провів перше засідання тематичної підгрупи, яка напрацьовуватиме матеріали за напрямком «Прискорений інноваційний розвиток пріоритетних галузей».

Читати також: Триває розробка Стратегії розвитку Чернігівщини до 2027 року

 

Як зазначалося раніше, одна з особливостей Стратегії-2027 – її розроблення на засадах смарт-спеціалізації. Тож члени підгрупи мають визначити пріоритетність розвитку тих галузей, які мають інноваційний потенціал і сприятимуть трансформації секторів економіки у більш ефективні.

Керівник тематичної підгрупи Сергій Хоботня, директор Агенції регіонального розвитку області, презентував результати дослідження економічного та інноваційного потенціалу підприємств Чернігівщини, напрацьовані Національною командою зі смарт-спеціалізації, до якої входять представники Мінекономрозвитку та експертна група Європейської комісії «Смарт-спеціалізація у країнах Програми розвитку та інтеграції».

У ході обговорення було акцентовано увагу на потенційних можливостях таких напрямків: диверсифікація (модернізація) сільськогосподарського виробництва, агропереробка, органічне виробництво; розвиток легкої промисловості; лісовиробництво, деревообробна та меблева промисловість, виробництво паперу та картону; виробництво екологічно чистих видів транспорту тощо.

Наступний етап – підприємницьке відкриття, коли за участю зацікавлених сторін, зокрема підприємців, будуть визначені операційні цілі і завдання та потенційно можливі сфери реалізації проектів у пріоритетних видах економічної діяльності.

У ході підприємницького відкриття необхідно з’ясувати:

як максимально швидко та ефективно підтримати зв'язки між бізнесом та наукою для зміцнення регіональної спеціалізації та підприємництва;

чи є конкурентоспроможні підприємства частиною розумних спеціалізацій регіону;

чи можуть конкурентоспроможні підприємства стати акселератором зростання підприємництва у регіоні. 

До речі, Чернігівська область уже зареєструвалась на Платформі Смарт-Спеціалізаціі (SmartSpecialisationPlatform). Це європейський ресурс, що передбачає сприяння зміцненню взаєморозуміння між інститутами державного управління та структурами, відповідальними за розвиток відносин у рамках смарт-спеціалізації між окремими регіонами Європейського Союзу і країнами-сусідами.

За інформацією Департаменту економічного
розвитку Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода