back

26 червня — Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їхнім незаконним обігом

26-06-2019 | 12:00

Без перебільшення, наркотичні речовини — це отрута, що повільно руйнує мозок людини, її психіку та внутрішні органи. Усі наркозалежні люди довго не живуть, незалежно від виду вживаного наркотику. Вони втрачають інстинкт самозбереження. Це призводить до того, що близько 60% наркозалежних протягом перших двох років після залучення до наркотиків вдаються до спроби самогубства. На жаль, багато з них реалізують ці спроби.

Як свідчать статистичні дані Всесвітньої організації охорони здоров’я, здебільшого цій згубній звичці піддаються молоді люди віком від 15 до 35 років, хоча спостерігаються випадки, коли таку залежність виявляють і у людей більш старшого віку (це скоріше виняток, аніж стала тенденція). Серед наркозалежних часто зустрічаються випадки одного з найсерйозніших захворювань нашого часу — СНІДу, що не піддається лікуванню.

— Нині в нашій держави із діагнозом «наркоманія» на обліку перебувають понад 60 тисяч людей. На Чернігівщині — 1919 осіб, з яких хворих, що вживають опіоїдні психоактивні речовини, — 1377. Найбільше наркозалежних у Чернігові — 1192, з яких 834 особи залежні від опіоїдів, — зазначив завідувач диспансерного наркологічного відділення обласної психоневрологічної лікарні Юрій Поклад. — Серед загальної кількості хворих на наркоманію — 340 ВІЛ-інфікованих, зокрема хворих на СНІД — 53, 140 — на туберкульоз, гепатит А — 58 осіб, гепатит В — 47 та гепатит С — 320 людей.

Залежність від наркотичних речовин — проблема комплексна, яку варто вирішувати у різний спосіб: від психологічної підтримки до стаціонарного та амбулаторного лікування. Всі ці методи застосовуються і чернігівськими медиками, що базуються на відповідних указах профільного міністерства та міжнародних протоколах.

— Ми надаємо всі необхідні види доступної наркологічної допомоги, тим більше, що нині вона зосереджена в одному закладі — обласній психоневрологічній лікарні. Один із дійових методів лікування наркологічної (опіоїдної — найпоширенішої залежності серед споживачів ін’єкційних наркотиків) залежності — замісна терапія. Вона, зокрема, має на меті зменшення, а у подальшому і припинення вживання наркотичних психоактивних речовин. Замісна терапія завдяки фінансуванню з Глобального фонду та державного бюджету застосовується безкоштовно, — розповів Юрій Поклад. — За свою головну мету ми вважаємо збільшення періоду ремісії у залежних від наркотиків, адже це – хронічне захворювання. Тому тут якраз в нагоді і стає метод замісної терапії, адже хворі перебувають у полі дії відповідної програми терміном до 1 року (85%) і до 3 років і більше (65-68%).

Крім того, кожен хворий, окрім щоденного лікування, має і соціально-психологічний супровід. І це дає хороші результати: протягом останніх п’яти років в області відсутні випадки смерті від передозування наркотичними речовинами. Також не виявлено нових випадків ВІЛ-інфікування.

Загалом програма замісної підтримуючої терапії поширюється на ВІЛ-інфікованих (70% у Чернігові). В області працюють 4 сайти замісної терапії: на базі обласної психоневрологічної лікарні (у Чернігові, Прилуках і Ніжині) та в обласному протитуберкульозному диспансері. У програмі беруть участь 285 осіб, 30% хворих отримують препарати для самостійного прийому вдома.

Варто зазначити, що в роботі з попередження та позбавлення наркоманії чернігівські медики співпрацюють із громадськими неурядовими організаціями (наприклад, БО «Чернігівська МЕРЕЖА»). Особлива роль у цій роботі припадає і на правоохоронні структури.

Отже, лікувати наркозалежність дуже важко. Нелегко проводити і її профілактику, бо наркоманія — потужний і найнебезпечніший вид залежності, що здатен за короткий термін призвести до інвалідності та смерті. Відтак, всім потрібно пам'ятати: ніхто з померлих наркозалежних людей не збирався продовжувати прийом наркотиків, всі хотіли лише спробувати, задовольнити свою цікавість. У результаті — загублена доля і власне життя.

За інформацією пресслужби Управління охорони здоров’я 
Чернігівської облдержадміністрації