back

Я бачу Україну країною згуртованих громад — Володимир Гройсман

21-06-2019 | 10:52

Україна має стати країною згуртованих спроможних громад, якими керують люди, котрі поважають своїх односельців і виборців. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вчора, 20 червня, під час спілкування з журналістами у Носівській об’єднаній територіальній громаді Чернігівської області.

Громада утворена у 2016 році і наразі об’єднує два десятки сіл та районний центр — місто Носівка. З часів об’єднання консолідований бюджет громади, з урахуванням прямих бюджетних субвенцій, зріс з 25 мільйонів до 165 мільйонів гривень. Тут добудовують загальноосвітню школу, що стояла довгобудом майже 30 років, оновлюють обладнання районної лікарні (відповідно до вимог програми «Безкоштовна діагностика»), мотивують молодих фахівців тим, що надають житло. Минулого року в Носівці оновили центральну дорогу і поступово асфальтують міські дороги.

До речі, будівництво загальноосвітньої школи № 5 у Носівці має завершитися цьогоріч. Для цього планується залучити понад 14,7 мільйона гривень за кошти ДФРР та 1,6 мільйона —за рахунок співфінансування з місцевого бюджету. Цей навчальний заклад як опорний має забезпечити надання якісних освітніх послуг жителям міста Носівка та прилеглих сіл.

Серед об’єктів, що відвідав Глава Уряду, — місцеве комунальне підприємство «Носівка - Комунальник» (надає різний спектр послуг, у тому числі утримання дорожнього покриття).

Спілкуючись із журналістами, Володимир Гройсман наголосив, що існування таких громад — мета децентралізації.

— Ми вже почали публічне обговорення змін до Конституції в частині закріплення децентралізації, ухвалили рішення про скорочення районних адміністрацій. Наш головний пріоритет у тому, аби громади були повноцінними, мали повноваження і над ними не було надбудов, — зазначив Володимир Гройсман.

Він підкреслив, що спроможність громад — це нова якість життя, нова якість послуг: освітніх, медичних, соціальних, адміністративних. І цю якість треба донести не тільки великим містам, а й невеликим районним центрам. У цьому контексті Глава Уряду нагадав про ще одне рішення Кабміну — перерозподілити кошти Державного фонду регіонального розвитку на користь саме невеликих міст, які не мають поки що змоги реалізувати затребувані людьми проекти.

— Мій акцент — на невеликих містах, яким потрібна додаткова підтримка, — додав Прем’єр-міністр.

Читати також: Як розвивається Носівська ОТГ, вивчав глава Уряду

За матеріалами Департаменту інформації та комунікацій
з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України