back

Подолання епідемій туберкульозу та ВІЛ-інфекції залежить від рівня відповідальності суспільства

12-06-2019 | 14:57

Досягнення й проблеми у боротьбі з епідеміями туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу обговорили сьогодні на черговому засіданні відповідної обласної комісії, яке провела заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова.

За оприлюдненими на засіданні даними, на Чернігівщині зареєстровано 4236 ВІЛ-інфікованих та 1008 хворих на туберкульоз. Близько 50% хворих на СНІД — споживачі ін’єкційних наркотиків. Переважна більшість із них — люди з низькою соціальною відповідальністю, які й становлять найбільшу загрозу для суспільства з точки зору розповсюдження даних захворювань.

Проте не оминає це лихо і дітей, тож їм, переконані фахівці, варто приділяти особливу увагу. Найчастіше це діти з соціально неблагополучних сімей, де батьки ігнорують проведення як щеплень, так і обстеження та лікування.

Ми повинні вибудувати таку дієву, ефективну систему, яка б дозволила вчасно виявляти захворювання та рятувати людину, — наголосила Наталія Романова. — Особливу увагу при цьому варто приділити роботі з дітьми. Маємо домогтися стовідсоткового щеплення БЦЖ та високих показників туберкулінодіагностики. І тут зобов’язані докласти зусиль не лише медики, а й усі відповідні служби.

За словами головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру Миколи Дейкуна, на часі децентралізація інтегрованих послуг у цій сфері. Це означає, що більшість послуг хворим на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію має надаватися на первинному рівні медичної допомоги. При цьому пацієнт має право отримати не лише лікарську допомогу, а й психологічну, юридичну, соціальну підтримку спеціалістів. Тільки таким чином можна буде домогтися контрольованого амбулаторного лікування.

Важливо, щоб сімейні лікарі усвідомлювали свою відповідальність не лише за своєчасне діагностування, а й за подальше лікування туберкульозу та ВІЛ-інфекції. На цьому наполягала голова правління БО «Чернігівська МЕРЕЖА» Анжела Мойсеєнко. Члени цієї організації здійснюють медико-соціальний супровід хворих, суть якого полягає у постійному (аж до фінальної діагностики) контролі за прийомом ліків, змінами фізичного та психологічного стану хворого. Адже щоб хворий повернувся до повноцінного життя, його бажання відіграє недругорядну роль.

На засіданні відзначалося, що в області все більшого розповсюдження набуває практика застосування швидких тестів, що дозволяють оперативно виявляти захворювання та розпочинати їх лікування. Також обласна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції\СНІДу констатувала інші позитивні зрушення у боротьбі з цими хворобами, напрацювала та узгодила перелік подальших дій.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації