back

Аграрні розписки: переваги для фермерів

11-06-2019 | 11:03

З кожним сезоном представники аграрної галузі все більше використовують можливості аграрних розписок для розвитку власних підприємств. Про це свідчить статистика як на загальнодержавному рівні, так і в розрізі регіонів.

Чернігівська область другий рік поспіль демонструє позитивну динаміку видачі аграрних розписок (минулого року – 38, цьогоріч – уже 43). Таким чином фермери залучили 550 мільйонів гривень, з яких 380 – у 2019 році.

Найчастіше аграрії Чернігівщини видають розписки під заставу майбутнього врожаю кукурудзи: лише від початку року в заставу вони передали більше 78 тисяч тонн кукурудзи. Також як заставу сільгоспвиробники області використовували інші традиційні зернові та олійні сільгоспкультури: пшеницю, сою, соняшник та ріпак. Новинкою цієї весни стали перші «органічні» розписки, в рамках яких заставою є майбутній врожай сертифікованої органічної картоплі.

Наразі більше 15 кредиторів надавали фінансування за аграрними розписками чернігівським фермерам. Серед цих кредиторів найактивніші за підсумками 5 місяців цього року – постачальники матеріально-технічних ресурсів та дистриб’ютори, які надали за розписками майже 200 мільйонів гривень фінансування.

За інформацією Департаменту агропромислового
розвитку Чернігівської облдержадміністрації