back

Вдосконалено будівельні норми при проектуванні культурних закладів у ТРЦ з урахуванням умов безпечної евакуації

30-05-2019 | 16:07

У нових державних будівельних нормах щодо закладів культури та дозвілля вдосконалено норми проектування культурних та розважальних закладів із глядацькими залами, які знаходяться у торговельно-розважальних центрах (ТРЦ), в частині обов’язкового урахування необхідного часу для безпечної евакуації людей. Тобто чітко визначено, скільки має тривати евакуація людей з таких закладів.

Це дозволить на 25% зменшити кількість травм під час евакуації і підвищити безпеку людей у разі надзвичайних ситуацій.

Нові ДБН будуть опубліковані найближчим часом, після чого орієнтовно через 3 місяці вступлять у силу.

– Час евакуації людини із окремої будівлі кінотеатру або кінотеатру в торговельному центрі відрізняється. Адже окрім того, щоб безпосередньо вийти із глядацької зали, людині потрібно ще евакуюватися із будівлі ТРЦ, а це додаткові хвилини. Сьогодні чинні норми щодо закладів культури застаріли. В них враховується лише час евакуації людей з окремих будівель кінотеатрів. Проте зараз більшість з них якраз проектуються у складі великих торговельно-розважальних центрів. Ми переглянули ці норми, щоб заклади культури у ТРЦ проектувалися безпечно та правильно, з дотриманням необхідних розрахунків щодо часу евакуації та пропускної можливості евакуаційних виходів. Бо це безпека людей, – сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Відповідно до пожежних вимог при проектуванні закладів культури має бути дотриманий необхідний час евакуації людей. Він залежить від ступеня вогнестійкості споруди. Наприклад, евакуація з будівлі І та ІІ ступенів вогнестійкості має здійснюватися протягом 6 хвилин, ІІІ-ІV – 4 хвилини, V ступеня – 3 хвилини.

При цьому потрібно обов’язково враховувати пропускну можливість евакуаційних виходів – як із глядацьких залів кінотеатру, так і з самого торговельно-розважального центру. Це дозволить здійснювати евакуацію людей безпечно та без травмування.

Нові ДБН В.2.2-Х:201Х «Культурно-видовищні та дозвіллєві заклади» розроблені ПАТ «КиївЗНДІЕП» на заміну чинних ДБН 2005 року.

За інформацією Міністерства регіонального розвитку,
будівництва та житлово-комунального господарства України