back

Громади Чернігівщини зміцнюють зв'язки з польськими гмінами

24-05-2019 | 11:11

– Ми відправилися в далеку подорож, а виявилося, що не залишили меж Європи, – саме так висловлювалися представники Асоціації гмін басейну річки Віслока (Польща), які відвідали Чернігівщину минулого тижня. Тема візиту – співпраця польських гмін та українських територіальних громад для зміцнення місцевого самоврядування.

Проте розпочався візит з Києва. Войти та бурмістри (сільські та міські голови) відвідали Верховну Раду України, Національне агентство України з питань державної служби, оглянули Києво-Печерську лавру та Софію Київську. Завершився перший день візиту знайомством із Кіптівською громадою.  

Наступного дня польські войти та бурмістри зустрілися з головою обласної ради Ігорем Вдовенком та обговорили питання розвитку місцевого самоврядування, його реформування. Того ж дня відбулася конференція першого заступника міністра інформаційної політики України Еміне Джапарової та голови обласної державної адміністрації Олександра Мисника.

– Ми відкриваємо для себе Чернігівщину та готові ділитися досвідом та допомагати так, як у свій час нам допомогли країни ЄС, – зазначив голова правління Асоціації гмін басейну річки Віслока Анджей Чернецький. Він розповів про проекти зі збереження довкілля, впровадження енергоощадних технологій та покращення благоустрою, які реалізували 22 гміни, що входять до Асоціації. На його думку, запорукою успіху стало те, що гміни діяли разом як одна спільна велика громада та в інтересах жителів своїх територій.

Упродовж візиту представники польської делегації відвідали Менську ОТГ та ознайомилися з її досягненнями. Зокрема, побували у фермерському господарстві в селі Дягова, мали нагоду побачити результати реконструкції вуличного освітлення Мени за програмою ЄС «Демонстраційні проекти Угоди мерів».

Програма візиту також передбачала знайомство із життєдіяльністю Городнянської, Сновської, Корюківської, Батуринської та Плисківської громад.

Зокрема, на Корюківщині войти та бурмістри взяли участь у дискусії щодо напрямів та сфер діяльності громадських організацій, їх взаємодії з місцевим самоврядуванням. У Батурині підписали Угоду про співпрацю між гміною Бжостек та Батуринською ОТГ. Документ відкриває можливості щодо співпраці в управлінській, економічній, соціальній та культурній сферах.

В останній день візиту у Плисках поляки разом із своїми українськими колегами зіграли товариський футбольний матч із плисківчанами клубу «Єдність-Плиски».

Польські самоврядовці залишили Чернігівщину під враженням від досягнень нових територіальних громад вже за перші роки їхнього існування. А також домовилися про продовження співпраці з українською стороною.

 

За інформацією Чернігівського центру перепідготовки
та підвищення кваліфікації працівників органів
державної влади, органів місцевого самоврядування,
державних підприємств, установ і організацій