back

Як профспілкам зберегти авторитет та захистити своїх членів

23-05-2019 | 15:45

Виклики і загрози профспілкового руху в області та країні в цілому, актуальні завдання Федерації профспілкових організацій обговорили сьогодні на четвертому засіданні Ради профспілок Чернігівщини за участю в.о. голови Ради ПФО України Володимира Саєнка, заступника голови облдержадміністрації Наталії Романової, першого заступника голови обласної ради Валентина Мельничука.

Голова Ради ПФО Чернігівської області Ігор Москаленко у своїй доповіді зазначив, що масового скорочення робочих місць, ліквідації значного числа промислових підприємств та установ бюджетної сфери, тіньової зайнятості та трудової міграції в області уникнути не вдалося.

Пошук ефективних шляхів захисту людини праці до бажаного результату не призвів, а відсутність реального соціально-економічного захисту спричинила скорочення численності профспілок. Лише за останні п'ять років кількість членів профспілок області зменшилася на 42,9 тисячі осіб. Тільки за минулий рік за власним бажанням вийшов із профспілки 1831 чоловік.

Та попри це захист прав та інтересів членів профспілок і найманих працівників залишається пріоритетом для організації, тож профспілковим лідерам необхідно спрямувати свої зусилля, передовсім, на зміцнення довіри до професійних об’єднань, впровадження ідеології сучасного профспілкового руху, результативність соціального партнерства з роботодавцями та органами державної влади та місцевого самоврядування.

Підтримка соціального діалогу є надзвичайно важливою в сучасних умовах, — наголосила Наталія Романова. — Тристороння угода між профспілками, роботодавцями та облдержадміністрацією діє у нашій області. І всі сторони цієї угоди прагнуть домогтися не лише успішної економічної складової діяльності, а й соціальної відповідальності бізнесу, підвищення податкової культури населення. Все це, зрештою, має призвести до поліпшення рівня життя людей.

За підсумками обговорення Рада ПФО області затвердила постанову, де конкретизовано проблеми діяльності профспілкових організацій та можливі шляхи їх усунення.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.