back

Наталія Романова: маємо захистити і зберегти унікальний природний комплекс нашої місцевості

22-05-2019 | 14:23

Подальшу долю найбільшого в Україні регіонального ландшафтного парку — Міжрічинського обговорили сьогодні в облдержадміністрації під час наради, яку провела заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова.

Територія парку, створеного у червні 2002 року рішенням Чернігівської обласної ради, майже сягає 79 тисяч гектарів. Розташований він у міжріччі Десни та Дніпра на території кількох територіальних громад Чернігівського та Козелецького районів.

Історія створення цього РЛП непроста й тривала. Проте ми маємо зробити все від нас залежне, щоб зберегти унікальну флору та фауну нашого краю. Крім того, це й захист наших прав на безпечне екологічне середовище, — наголосила Наталія Романова. — При цьому усі власники й землекористувачі повинні знати і пам’ятати не лише про свої законні права, а й про обов’язки.

Те, що можна і чого не можна робити на території парку має бути визначено Проектом організації території. ЇЇ буде поділено на функціональні зони, кожна з яких матиме свою специфіку охорони, використання та відтворення природного різноманіття.

За словами директора Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Катерини Сахневич, після підготовки технічного завдання в електронній системі публічних закупівель Prozorro мають бути оголошені відкриті торги щодо послуг з розробки даного Проекту. Видатки на це у сумі 490 тисяч гривень передбачено в обласному фонді охорони навколишнього природного середовища на 2019 рік.

У ході обговорення питання учасники наради вносили свої пропозиції стосовно пунктів Проекту. Зокрема, вони стосувалися корекції роботи гідроспоруд на природоохоронній території, мінімізації негативного впливу функціонування військових полігонів на природне середовище, ліквідації наслідків пожежі на території парку.

Письмові пропозиції щодо зонування території і розвитку РЛП «Міжрічинський» у Департаменті екології та природних ресурсів прийматимуть та розглядатимуть до 15 червня. Потім технічне завдання з розробки Проекта організації території регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський» виставлятимуть на відкриті торги у системі Prozorro. Як запевнила Катерина Сахневич, процес створення Проекту буде максимально відкритим, тож спостерігати за ним через систему Prozorro зможе кожен бажаючий. Проект має бути розроблений та затверджений вже до кінця поточного року.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.