back

Реабілітація жертв радянських репресій: куди звертатися

17-05-2019 | 16:30

У січні цього року в області створена регіональна комісія з реабілітації репресованих. Це постійно діючий колегіальний орган, що здійснює попередній розгляд обставин, пов’язаних з учиненням репресій проти конкретної особи, та подає до відповідної Національної комісії обґрунтовані пропозиції щодо можливості визнання або відмови у визнанні особи реабілітованою або потерпілою від репресій. Остаточне рішення виносить саме Національна комісія.

Напередодні Дня пам’яті жертв політичних репресій про роботу регіональної комісії з реабілітації говорили на брифінгу в облдержадміністрації.

— Маємо велику надію, що, завдяки Закону «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», зможемо захистити людей, які боролися за незалежність України при комуністичній владі, через що досить довго залишалися злочинцями у правовому полі, — зазначила голова регіональної комісії, представник ГО «Чернігів Європейський» Олена Герасименко, та розповіла алгоритм процесу реабілітації репресованих.

Найперше, що потрібно зробити, — написати заяву в довільній формі та надіслати до регіональної комісії. Детальніше — у прямій мові Олени Герасименко:

Член регіональної комісії, представник Українського Інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко зазначив, що реабілітують людей, які зі зброєю в руках боролися проти режиму; постраждалих під час Великого терору, а також родичів та близьких репресованих.

Куди подавати заяви — поінформувала секретар регіональної комісії, директор обласного пошукового науково-редакційного центру Олена Потапенко:

За словами секретаря комісії, на сьогодні до центру надійшла одна заява. Втім, людей ця ініціатива зацікавила, адже громадяни консультуються з приводу реабілітації репресованих.

Як підкреслив заступник голови регіональної комісії, член міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» Юрій Соколов, усі реабілітовані згодом матимуть право на деякі пільги. Нині напрацьовується відповідна нормативна база.

До речі, про трагедію деяких репресованих жителів області можна дізнатися із книги «Долі репресованих земляків. Чернігівський район». Про роботу з її створення учасникам сьогоднішнього брифінгу розповів директор Центру туристично-краєзнавчої творчості Чернігівської райради Валентин Митькевич.

 Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації