back

На Ічнянщині вшанували пам'ять борця за незалежність України Митрофана Швидуна

23-04-2019 | 10:04

У селі Монастирище Ічнянського району днями на фасаді місцевої школи урочисто відкрили меморіальну дошку на честь Митрофана Швидуна — героя Крут, учасника Української революції 1917-1921 років та національно-визвольної боротьби часів Другої світової війни в лавах підпілля ОУН і УПА.

Вшановуючи пам'ять славетного земляка, учасники заходу згадали життєвий шлях Митрофана Швидуна. За словами представника Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергія Бутка, під час успішного оборонного бою під Крутами курсант Першої Київської юнацької військової школи імені Богдана Хмельницького Швидун був поранений в праву ногу вище коліна. Вже наприкінці 1918 року його було поранено в ліву руку, яку він так і не зміг вилікувати. Втім, це не завадило Митрофану Швидуну воювати в 1918-1920 роках на панцерних потягах «Стрілець», «Вільна Україна» та «Кармелюк».

24-річного воїна навіть не зламало те, що командування армії УНР визнало його особою з інвалідністю внаслідок поранення в руку 1918 року. До кінця Перших визвольних змагань він служив у штабі 1-ї Запорізької дивізії. На Волині взяв активну участь в українському русі, під час Другої світової війни підтримував усі проукраїнські сили та організації, був у підпіллі УПА.

Заупокійну літію та освячення меморіальної дошки провів священик Православної Церкви України Дмитро Нікітенко.

Подія відбулася завдяки ініціативі місцевих активістів та волонтерів.

Відкриттю меморіальної дошки передував перегляд історичного фільму Олексія Шапарєва «Крути 1918».

За інформацією Департаменту культури і туризму,
національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації