back

Президент про забезпечення безперебійної роботи «Приватбанку»: Інтереси людей не мають постраждати. Ми маємо діяти швидко і ефективно

19-04-2019 | 08:00

Президент України Петро Порошенко звернувся до Національного банку забезпечити безперебійну роботу усіх філіалів «Приватбанку», забезпечити їх необхідною кількість готівки і не допустити збоїв у функціонуванні банку. Про це Глава держави сказав за підсумками наради у Раді національної безпеки і оборони, присвяченої ситуації, що складався у зв’язку із прийняттям рішення у суді першої інстанції, що може скасувати націоналізацію «Приватбанку».

Глава держави також звернувся до Міністерства фінансів проаналізувати ризики і загрози щодо можливого виконання рішення Окружного адміністративного суду Києва по справі ренаціоналізації «Приватбанку» та прорахувати можливі збитки держави.

«В умовах, якщо ми вилучимо 155 млрд грн. докапіталізації – це потягне за собою ризики у вигляді 100 млрд додаткового фінансування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, які держава буде зобов'язана взяти за рахунок коштів  Державного бюджету. А виплата цих грошей буде мати величезні ризики і для інфляції, і для курсової політки, і для стабільності банківської системи. Ми точно не можемо допустити подібного розвитку сценарію», - сказав Петро Порошенко.

Президент підтримав пропозиції Міністра юстиції Павла Петренка щодо прискорення проведення кваліфікаційного оцінювання суддів Окружного адміністративного суду Києва з боку Вищої кваліфікаційної комісії суддів, в тому числі на доброчесність із залученням громадської ради доброчесності для того, щоб перезапустити цей суд забезпечити, щоб він нарешті пройшов судову реформу.

«Якщо б не була запущена судова реформа, усі суди в Україні були б такі, як на сьогоднішній день цей нереформований Окружний адміністративний суд», - зазначив Президент та наголосив на важливості проведення перезапуску цього суду об'єктивно і незалежно.

«Я ще раз хочу наголосити, що інтереси людей не мають постраждати. Ми маємо діяти ефективно. Ми маємо діяти швидко», - звернувся Петро Порошенко до учасників наради.

Глава держави підкреслив: «Я твердо переконаний, якщо хтось буде намагатися сьогодні зробити реванш, якщо хтось буде намагатися сьогодні вилучити з державної власності («Приватбанк» – ред.), я прошу забезпечити надійний захист інтересів народу, надійний захист інтересів держави».

Президент звернувся з проханням до Служби безпеки України, Генеральної прокуратури оцінити, після завершення всіх необхідних судових процедур, підстави і можливості для порушення кримінальної справи за неправосудне рішення, яке було ухвалено суддями, не втручаючись у аналіз цього рішення по суті.

Також він підкреслив важливість провести необхідні комунікаційні кроки для того, щоб пояснити суспільству позицію влади щодо загальної стабільності банківської системи. «Влада контролює ситуацію і влада не допустить негативного розвитку подій, і забезпечить необхідні кроки для збереження стабільності», - сказав Президент.

Глава держави також доручив Міністерству закордонних справ у координації з позицією Адміністрації Президента України забезпечити своєчасне інформування наших міжнародних партнерів: Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку, Світового банку, Міжнародного валютного фонду і представників Великої сімки, США, Європейського союзу. «Детальне інформування, в тому числі і щодо мотивації колишніх акціонерів і їх політичних представників для кроків для дестабілізації політичної ситуації в нашій державі. І також з необхідним інформуванням про це нашого суспільства», - сказав він.

Президент також доручив Голові Національного банку України Якову Смолію тримати його в курсі ситуації на банківському ринку і у випадку виявлених ознак дестабілізації виходити з ініціативою щодо скликання наради для координації.

Петро Порошенко також повідомив, що скоординує позиції з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом та Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм. Він додав, що у разі необхідності мають бути підготовлені відповідні законопроекти, які можуть бути розглянути Верховною Радою на наступному пленарному тижні.

Прес-служба Президента України