back

У Чернігові відзначили Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів

11-04-2019 | 16:12

За роки Другої світової війни через табори смерті пройшли понад 20 мільйонів осіб, кожен 7-й в'язень був з України. Для багатьох українців 11 квітня є пам’ятною датою, сповненою смутком та надією. У цей день вшановують усіх тих, хто був за колючим дротом катівень та хто навіки залишився там.

Сьогодні голова обласного відділення Української спілки в’язнів-жертв нацизму Ніна Зубок зустрілася з молодими людьми. Зустріч пройшла в Обласному молодіжному центрі.

Ніна Зубок поділилася спогадами про страшні роки Другої світової війни. Знає про них не з чужих розповідей, адже восьмирічною дівчинкою у 1943 році її вивезли з України до одного з німецьких концтаборів, де маленькою вона пробула більше двох років.

Так вона згадує той час: «Нас, полонених, із пекла концтабору звільнили американці навесні 1945 року. Проте, таке довгоочікуване звільнення стало наступним етапом поневолення — ми дуже довго жили із клеймом зрадника. Ті, хто пережив жахи війни, мають доносити до людей правду про неї, щоб не допустити ще одного злочину проти людства у майбутньому».

Учасники заходу переглянули фільм «Хлопчик у смугастій піжамі».

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації