back

В Україні будуватимуть безпечні пандуси

04-04-2019 | 15:35

З 1 квітня цього року вступили в дію нові ДБН «Інклюзивність будівель і споруд». Вони чітко регламентують обов’язковість влаштування пандусів для користування людьми з інвалідністю та іншими маломобільними групами. Крім того, прописані вимоги, умови, параметри та технічні характеристики щодо їх встановлення, а також наведені конкретні наочні приклади.

За статистикою, майже 90% пандусів в Україні не пристосовані для людей з інвалідністю. А це означає, що і всі ті будівлі, на вході або всередині яких вони розташовані, теж є недоступними для цієї категорії громадян. І це при тому, що на сьогодні не всі громадські та житлові будинки мають пандуси, — зазначив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе. — В Україні має бути створене реальне безбар’єрне середовище. На це й спрямовані будівельні норми, що вступили в дію з квітня цього року. Вони є обов’язковими під час проектування нових і реконструкції існуючих будівель та споруд.

Згідно з новими ДБН, усі громадські та житлові будівлі, приміщення, а також громадський простір мають бути доступними для маломобільних груп населення на рівні з іншими особами. Крім сходів, мають обов’язково проектуватися пандуси, ліфти, вертикальні підйомники та інші спеціальні пристрої.

Нові норми адаптовані до європейських. Вони розроблені ПАТ «КиївЗНДІЕП» на заміну діючих ДБН В.2.2-17:2006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення.

 

За інформацією Міністерства регіонального розвитку,
будівництва та житлово-комунального господарства України