back

5-а річниця створення РЛП "Ялівщина"

29-03-2019 | 15:44

Питання подальшої долі РЛП залишається актуальним і сьогодні після п’яти років, що минули з часу його створення, адже про Ялівщину знову заговорили як про потенційний комерційний об’єкт.

Тож представники громадськості знову вирішили привернути увагу чернігівців до теми збереження зелених легень міста.

28 березня відбулось продовження розмови про концепцію розвитку території Регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» в рамках природоохоронного та пам’яткоохоронного законодавства.

Представники екологічного руху «Нові перспективи Ялівщини», громадські активісти, які опікуються збереженням зелених зон міста Чернігова, члени науково-технічної ради КЗ «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина», фахівці Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, Деснянського басейнового управління водних ресурсів, КП «Організаційно-методичний центр контролю та технічного нагляду закладів культури і туризму» обласної ради підсумували результати першого етапу системної роботи.

Директор КЗ «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» привітав присутніх з 5-ю річницею створення РЛП. Ялівщина — це заповідна зона з унікальною екосистемою, ботанічними та археологічними пам’ятками, кількома артезіанськими свердловинами, з яких п’ють воду чернігівці. Згідно чинного природоохоронного законодавства РЛП повинно мати оформлені межі.

Було зазначено, що використання території РЛП «Ялівщина» повинно відбуватися з додержанням вимог чинного природоохоронного законодавства, а саме Закону України «Про природно-заповідний фонд». А це можливо лише за умови затвердження проекту організації та зонування території об’єкта природно-заповідного фонду РЛП «Ялівщина».

Управління архітектури та містобудування Чернігівської міської ради має висловити свою позицію щодо погодження проекту землеустрою організації та встановлення меж території об’єкту природно-заповідного фонду регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» площею 168,7 га.

Заслухано інформацію представника Державної екологічної інспекції у Чернігівській області щодо робочої наради за участю секретаря Чернігівської міської ради, представників КП «Зеленбуд» та Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА. За її підсумками заплановано проведення обстеження насаджень на території лісового заказника «Ялівщина» (6,2 га). Вражені і сухі дерева будуть знесені за кошти природоохоронних фондів міста та області.

Представник Деснянського басейнового управління водних ресурсів наголосив на використанні водних ресурсів території РЛП «Ялівщина» з додержанням  вимог Водного кодексу України.

Підтримано пропозицію з нагоди 5-ої річниці  створення  РЛП «Ялівщина» провести з широким залученням учнів та студентів Чернігова щорічні акції «День зустрічі птахів», «Посади іменне дерево» та інші, що організовують Обласне товариство охорони природи, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка та КЗ «РЛП «Ялівщина».

Представник КП «Організаційно-методичний центр контролю та технічного нагляду закладів культури і туризму» обласної ради запропонувала ініціювати внесення комплексу археологічних пам’яток Ялівщини до туристичного путівника міста  Чернігова.

Вирішено запросити на наступну зустріч представників Чернігівської міської ради.

 

Валентина Седячко,
співкоординатор руху «Нові перспективи Ялівщини»