back

Мінрегіон контролює хід будівництва сільських амбулаторій

26-03-2019 | 16:17

Стан реалізації в регіонах проектів нового будівництва сільських амбулаторій розглянули учасники селекторної наради, яку сьогодні, 26 березня, провів заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Від Чернігівської області в обговоренні взяли участь заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова та керівники профільних структурних підрозділів ОДА.

Будівництво сучасних сільських медамбулаторій триває у рамках реформи сільської медицини, ініційованої Президентом України Петром Порошенком.

На Чернігівщині цьогоріч планується відкрити 21 нову сільську амбулаторію. З настанням сприятливих погодних умов будівельні роботи на об’єктах активізовані. І вже до кінця весни планується завершити будівництво перших трьох медзакладів у Іванівці та Киїнці Чернігівського району і Салтиковій Дівиці на Куликівщині. Ще 13 – у червні та 5 – у третьому кварталі, – повідомила Наталія Романова.

На сьогодні вже повністю закуплений санітарний автотранспорт для лікарів, які будуть працювати в нових амбулаторіях, та частина медичного обладнання.

Під час наради фахівці Мінрегіонбуду озвучили основні зауваження до проектів, виявлені в ході їх вивчення та перевірки. Крім того, висловили рекомендації щодо внутрішнього і зовнішнього оздоблення та оснащення необхідним обладнанням майбутніх амбулаторій.

Ще одне розглянуте питання – впровадження первинної медичної допомоги із застосуванням телемедицини. Так, цього року планується дооснастити телемедичним обладнанням 45 сільських амбулаторій області. Усі ці заклади забезпечені лікарями та доступом до Інтернету. Фінансування зазначених заходів здійснюватиметься за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості. Понад 13 мільйонів гривень – кошти державного бюджету та майже півтора мільйона гривень – місцевого.

Крім медичної реформи, мова йшла про фінансування заходів зі створення безбар’єрного простору для осіб з інвалідністю, а також впровадження державних будівельних норм, що набули чинності впродовж двох останніх років.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації