back

Рятувальники та екологи попереджають про небезпеку пожеж в екосистемах

25-03-2019 | 10:00

Станом на 22 березня в області зареєстровано понад 80 загорянь сухої рослинності на загальній площі 270 гектарів. Для порівняння: минулоріч перші загоряння виникли лише на початку квітня.

Як попередити пожежі в екосистемах області, говорили минулого тижня на брифінгу в облдержадміністрації начальник відділу екологічного контролю природного заповідного фонду лісів та рослинного світу Державної екологічної інспекції в області Олександр Феськовець, начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) земельних ресурсів та надр, поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами Держекоінспекції Олег Федоренко та начальник відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Управління ДСНС в області Родіон Лігун.

Практично всі лісові пожежі, як зазначили спікери, розпочинаються поза межами лісових масивів, на суміжних землях. Причини їх виникнення — проведення сільськогосподарських палів. Нині пожеж у лісових масивах та на торфовищах не зареєстровано. У цьому є заслуга підрозділів Управління ДСНС, завдяки оперативному втручанню яких не допущено розповсюдження вогню на великі території, зазначив Родіон Лігун.

Працівники державної лісової охорони, готуючись до пожежонебезпечного періоду, вже приступили до влаштування мінералізованих смуг. Особливо біля тих лісових масивів, які межують з сільськогосподарськими землями, що не обробляються, а також уздовж автомобільних доріг.

Паліїв не зупиняє навіть адміністративна відповідальність.

За словами Олександра Феськовця, за випалювання будь-якої рослинності та її залишків особа має сплатити штраф від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 гривень). Якщо порушником є посадова особа — від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів (850-1190 гривень).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів (340-680 гривень), на посадових осіб — від 70 до 100 (1190-1700 гривень).

Вкрай небезпечним як для довкілля, так і здоров’я кожної людини є спалювання побутових відходів. Їх основну масу складають тара/упаковка від продуктів харчування (у більшості, це різні види пластика). Тільки за офіційними даними, на Чернігівщині на санкціоновані об’єкти видалення щорічно вивозиться більше 500 тисяч тонн відходів.

Олег Федоренко наголошує: проблема твердих побутових відходів в Україні за відсутності інноваційних технологій у їх переробці становить реальну загрозу навколишньому природному середовищу. До того ж, існуючі полігони та сміттєзвалища не розраховані на такі обсяги їх утворення.

До речі, за порушення вимог поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення також передбачений штраф: для громадян — 340-850 гривень, для посадових осіб — 850-1700 гривень.

Спікери зазначили, що всі відповідальні служби поширюють превентивну інформацію та тримають наготові наявні технічні засоби для боротьби з вогнем. Аби не допустити самовільного випалювання сухої природної рослинності, фахівці також очікують на плідну співпрацю з керівниками агропромислових підприємств області та об’єднаними територіальними громадами.

Втім, головна причина пожеж — людський фактор. Тож забезпечити пожежну безпеку можна лише тоді, коли люди усвідомлять проблему та виявлять непереборне бажання зберегти екосистему і власне майно.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації