back

За ініціативою Громадської ради обговорені резонансні питання реформування на Чернігівщині медичної галузі

22-02-2019 | 12:54

21 лютого комітет Громадської ради при ОДА з питань охорони здоров’я провів засідання за «круглим столом». Тема обговорення: «Громадська оцінка стану реформування системи охорони здоров’я на Чернігівщині за 2018 рік. Найбільш резонансні питання».

Голова комітету Іван Осадців озвучив 12 питань, які члени комітету Громадської ради за результатами проведеного опитування пацієнтів лікарень та медичних працівників вважають найбільш актуальними на нинішньому етапі реформування медичної галузі. Він запропонував присунім на засіданні керівникам Управління охорони здоров’я ОДА, Обласного центру інформаційно-аналітичних технологій та пропаганди здорового способу життя, Чернігівського обласного бюро судово-медичної експертизи озвучити позицію влади щодо цих питань та поінформувати про заплановані подальші дії.

Зокрема, щодо приведення приймальних відділень у медичних закладах Чернігівщини до потреб реформованих структур екстреної допомоги констатовано спільне розуміння доцільності їх розміщення у нових, спеціально збудованих приміщеннях, а не розміщення їх у старих, пристосованих.

Обговорено кроки реформування в області лабораторної служби, запровадження з липня 2019 року програми «Безкоштовна діагностика». 

Позитивно оцінено останні рішення обласної влади стосовно підвищення доступності меддопомоги в сільській місцевості – будівництво нових амбулаторій та ФАПів. На думку комітету Громадської ради, місцева влада, широкі кола медичної громадськості в районах мають активно долучатися до цієї роботи.

Жваву дискусію викликало питання функціонування нещодавно створеної комунальної установи «Чернігівський обласний Центр комплексної реабілітації та обслуговування учасників бойових дій, членів їх родин та сімей загиблих» Чернігівської обласної ради. Учасники засідання вважають, що громадськість має знати, які кроки будуть здійснені у подальшому для розвитку установи та надання якісних послуг.

Було вирішено і надалі продовжити практику обговорення резонансних питань (з точки зору громадськості) сфери реформування системи охорони здоров’я на Чернігівщині та виведення їх в площину широкого обговорення за участі ЗМІ з метою підготовки пропозицій для виконавчої та представницької гілок влади області.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації