back

20 лютого — День соціальної справедливості

20-02-2019 | 10:17

Це свято співпадає із Всесвітнім днем соціальної справедливості, мета якого — привернути увагу громадськості, органів влади, організацій і компаній до вирішення проблем соціальної справедливості на місцях. Міжнародне співтовариство відзначає його з 2009 року, Україна — починаючи з 2012-го (відповідно до Указу Президента від 4 листопада 2011 року № 1021).

З цієї нагоди за ініціативи Федерації профспілкових організацій області та ГО «Спілка жінок Чернігівщини» в обласному центрі днями відбулася фахова дискусія «Трудові права жінок. Просування гендерної рівності у трудових відносинах».

За даними статистики, рівень зайнятості чоловіків за віковими групами перевищує відповідні показники зайнятості жінок. При цьому найбільше розмежування рівнів зайнятості (близько 17%) припадає на вік 25-29 років. Варто зазначити, що найменше відставання рівня економічної активності жінок працездатного віку від чоловіків спостерігається у віковій групі 35-39 років.

Також існує диференціація в оплаті праці. Середня зарплата жінок на 21 % менша, ніж чоловіків. Така ситуація виникає не тому, що жінкам за одну й ту ж роботу платять менше, ніж чоловікам, а тому, що вони частіше займають менш оплачувані посади.

На сьогодні жінки складають близько 80 % всіх працівників у сфері освіти та медицини. Саме ці напрями є найменш оплачуваними галузями українського ринку праці: в області середня заробітна плата освітян у грудні 2018 року становила 6731 гривень, медиків та працівників сфери надання соціальної допомоги — 5759 гривень (при середній у 8005 гривень). Крім цього, більшість керуючих посад у вказаних сферах діяльності займають чоловіки, що призводить до різниці в оплаті праці в межах однієї галузі.

Аби гендерно наблизити до сучасних умов соціально-трудові відносини, на Чернігівщині укладено Територіальну угоду про регулювання основних соціально-економічних принципів та трудових відносин на 2017-2020 роки між органами влади (облдержадміністрацією та облрадою), роботодавцями і підприємцями (Обласним об’єднанням організацій роботодавців), Спільним представницьким органом репрезентативних профспілок на територіальному рівні. У зобов’язаннях угоди передбачено ряд питань щодо забезпечення гендерної рівності. Зокрема, соціальні партнери рекомендують під час укладання колективних договорів включати ряд зобов’язань щодо забезпечення жінкам і чоловікам права на однакові можливості при працевлаштуванні на роботу, вільний вибір роду занять, просування по службі тощо.

За повідомленням Департаменту соціального захисту населення
Чернігівської облдержадміністрації