back

Етнічне походження не має бути приводом для дискримінації

18-02-2019 | 09:00

На цьому наголосили представники ромської громади області під час зустрічі за круглим столом у Чернігові, мета якої — обговорити попередження негативних ситуацій, пов’язаних з усталеними стереотипами про ромів. До заходу, що відбувся цими вихідними, долучилася заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова.

Керівник Чернігівського національно-культурного товариства «Неве Рома», адвокат Марія Іванова зазначила, що останнім часом збільшилися прояви агресії по відношенню до ромів. Як от випадок у Львівській області, коли влітку минулого року група молодих людей жорстоко розгромила табір ромів.

Таких кричущих випадків на Чернігівщині не зафіксовано. Проте певне негативне ставлення до представників ромської національності все ж існує.

— Надзвичайно прикро, що у цивілізованому суспільстві трапляються випадки варварства по відношенню до представників національно-культурних товариств. Кожний народ унікальний. Всі ми різні. І це чудово. Адже є можливість не тільки дізнатися про іншу культуру, а й збагатити власну. Розуміючи, що ментальність не змінити, маємо бути толерантними по відношенню один до одного, — акцентувала Наталія Романова.

Для цього, переконана заступник голови ОДА, лідери общин мають піднімати питання з самих низів. Зокрема, пропагувати важливість освіти, без якої не можливо бути повноправним членом сучасного суспільства. Щоб подолати негативні прояви, потрібно об’єднати зусилля місцевих органів влади та спрямувати їх на підвищення рівня правової обізнаності ромів. Важливо також спілкуватися з правозахисними організаціями, в тому числі й міжнародними.

Як наголосили учасники зустрічі, всі вони мають одну мету — ввійти в колію нормального життя разом з громадянами інших національностей. У протилежному випадку людина втрачає віру в себе та свої можливості, а країна — маркери цивілізованості.

Департамент інформаційної діяльності та
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації