back

«Символ твоєї свободи»

22-01-2019 | 16:15

Таку назву має виставка інформаційно-просвітницьких стендів з історії Державного Герба України, підготовлених Українським інститутом національної пам’яті, яка відкрилася сьогодні, 22 січня, в Обласному молодіжному центрі.

Першими експозицію відвідали військовослужбовці Чернігівського гарнізону. Презентував виставку представник Українського інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко. Він докладно розповів про історію одного з офіційних символів України – Тризуба, а також художників, причетних до його розробки і трансформації.

Понад сто років тому, у 1918 році, власницький знак із монет часів князя Володимира Великого ліг в основу зображення герба та печатки Української Народної Республіки. Упродовж усього XX століття Тризуб надихав митців на створення його художніх інтерпретацій, зазначив Сергій Бутко.

Виставка присвячена роботам Василя Кричевського, Георгія Нарбута, Павла Ковжуна, Роберта Лісовського, Миколи Битинського, Ніла Хасевича, Святослава Гординського, Андрія Гречила, Івана Турецького, Олексія Кохана та інших. Експозиція дає можливість простежити еволюцію державного символу від часів Русі до сьогодення.

Під час презентації виставки старший офіцер відділу цивільно-військового співробітництва Оперативного командування «Північ», капітан Тарас Пененко розповів присутнім, як наразі під знаком Тризуба захищають незалежність на сході держави.

— Почасти за зображення Герба українських полонених піддають тортурам. Однак, це не спонукає захисників зрадити один з головних символів держави, — зауважив Тарас Пененко.

Виставка діятиме в Чернігові до 6 лютого. А потім упродовж року по черзі експонуватиметься в усіх районних центрах області.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації