back

Урочистості з нагоди свята:Соборність — єдність земель та ідей

22-01-2019 | 17:08

Соборність і свобода — надійний фундамент, на якому будуються міць і велич Українського суспільства.

Сьогодні, 22 січня, Україна відзначає визначальну дату для державотворення Незалежної України – 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки.

Акт злуки увінчав прагнення століттями розділених і поневолених різними імперіями українців жити у своїй єдиній європейській державі.

Події 1919 року створили міцне емоційне та суспільне підґрунтя  незалежної України, яка постала на політичній карті світу 27 років тому.

Доленосне й безповоротне рішення українців жити у своїй суверенній державі було остаточно засвідчене результатами Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року. Тоді кожен з нас був впевнений, що Україна назавжди стає вільною і неподільною.

Але боротьба за українську незалежність триває і сьогодні. А 22 січня стало днем, коли за волю України пролилася кров Героїв Небесної Сотні.

На жаль, сини Чернігівщини і досі кладуть голови за незалежність Батьківщини. Світлу пам'ять кожного з них вшанували хвилиною мовчання.

До пам’ятного знаку “Борцям за волю та незалежність України”, меморіальних стел Героям Небесної сотні, загиблим учасникам Антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил на знак шани і пам’яті про подвиг покладено квіти.

Урочистості з нагоди Дня Соборності України відбулися в Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм.

Звернувся до спільноти голова облдержадміністрації Олександр Мисник.

— 2019 рік для нашої країни буде сповнений низкою вагомих суспільних процесів та подій. Це становлення Православної церкви України, президентські та парламентські вибори. Тому важливо не дати країні-агресору та її «п’ятій колоні» всередині держави дестабілізувати ситуацію, протиставити одних громадян іншим.

Задля збереження національної єдності ми маємо протистояти агресивному популізму окремих політиків, які в передвиборчому запалі готові поставити на кін майбутнє держави.

Святкуючи сьогодні День Соборності, маємо ще раз підкреслити значимість створення помісної української церкви. Як зазначив президент України Петро Порошенко, Томос для нас — це фактично ще один акт проголошення незалежності України. Він довершить утвердження самостійності Української держави, укріпить релігійну свободу, міжконфесійний мир, — зазначив голова ОДА.

За багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, активну громадянськупозицію та з нагоди Дня Соборності України Олександр Мисник вручив державні нагороди, а також - почесні грамоти та подяки облдержадміністрації.

До вітального слова приєдналися голова обласної ради Ігор Вдовенко та заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

***

За значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізмнагороджено:

ОРДЕНОМ "ЗА ЗАСЛУГИ" ІІІ СТУПЕНЯ

Каменецького Андрія Григоровича – майстра з художнього різьблення, м.Чернігів

Присвоєно почесні звання:

ЗАСЛУЖЕНИЙ ЕКОНОМІСТ УКРАЇНИ

Москаленку Анатолію Михайловичу – заступникові директора Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України, м.Чернігів

ЗАСЛУЖЕНИЙ ДІЯЧ МИСТЕЦТВ УКРАЇНИ

Теребуну Сергію Івановичу – генеральному директорові – керівнику художньому обласного комунального концертно-видовищного підприємства «Чернігівський обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм»

ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ

 Антонович Людмилі Іванівні – начальникові відділу культури і туризму Носівської міської ради

«ЗАСЛУЖЕНИЙ ЮРИСТ УКРАЇНИ»

Вереші Роману Вікторовичу – голові громадської організації «Чернігівщина», м.Чернігів

ПОДЯКУ ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА УКРАЇНИ оголошено:

Яковенку Сергію Миколайовичу – голові фермерського господарства «КВЮС-АГРО», Чернігівський район

 

Департамент інформаційної політики та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації