back

Проект «Україна – Норвегія» (перепідготовка і соціальна адаптація військовослужбовців та членів їхніх сімей в Україні)

10-01-2019 | 11:46

У ході професійної перепідготовки учасники проекту "Україна - Норвегія" отримують допомогу у правовій адаптації, психологічній реабілітації, працевлаштуванні та організації власного бізнесу. Це завдання вирішують громадські організації, фонди, державні установи, місцева адміністрація та підприємства малого бізнесу. Координатор — Міжнародний фонд соціальної адаптації.

Проект фінансує Міністерство закордонних справ Королівства Норвегії за участю українських партнерів. Безпосереднім партнером проекту з норвезької сторони є університет Нурланду.

У результаті виконання завдань курсової перепідготовки випускники отримують три документи: свідоцтво про професійну перепідготовку державного зразка (від навчального закладу України), спільний сертифікат університету NORD та українського навчального закладу, спільний диплом Міністерства закордонних справ і Міністерства оборони Норвегії. Оцінка результатів проекту здійснюється після закінчення курсової перепідготовки, через три місяці і через рік.

Відмінні риси проекту:

– участь у проекті членів сімей військовослужбовців (не менше 30% від кількості учасників);

– гендерний фактор: не менше 30% учасників мають бути жінки;

– вимоги норвезької сторони з працевлаштування учасників за результатами проходження перепідготовки: 75% протягом 3 місяців і 100% протягом року повинні отримати вигідні пропозиції з працевлаштування або організувати власний бізнес;

– орієнтація на організацію учасниками проекту власного бізнесу (не менше 20% від кількості випускників);

– комплексність проекту: професійна перепідготовка, соціально-психологічна і правова адаптація, організаційна і психологічна підготовка до ефективного пошуку роботи/організації власного бізнесу, моніторинг результатів (вибірка) після трьохмісячного та річного періоду;

– перепідготовка проводиться спільно з норвезькими та українськими викладачами. Випускники отримують документи українського та норвезького університетів;

– Міжнародним Фондом Соціальної Адаптації здійснюється видавнича діяльність.

Всі учасники професійної перепідготовки повинні мати вищу освіту (не нижче «бакалавра»).

Вік учасника проекту, як правило, не повинен перевищувати 50 років.

Усі кандидати на участь у проекті проходять індивідуальну співбесіду і вхідне тестування. За результатами тестування визначається кінцевий варіант навчального плану.

Учасником проекту може стати військовослужбовець Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, що має вислугу не менше 10 років і звільнений у запас протягом 7 років, що передують року участі в проекті. Також учасниками можуть бути військовослужбовці, що підлягають звільненню у поточному році. Участь у проекті можуть брати дорослі члени сімей вищезазначених категорій військовослужбовців. Щоб стати учасником, варто звернутися до представника проекту в регіоні.

Необхідні документи:

1. Фотографія 3х4 — 1 шт.

2. Копія паспорта громадянина України (1-а, 2-а і сторінка з реєстрацією).

3. Для діючих військовослужбовців — довідка з частини про передбачуване звільнення.

4. Для звільнених військовослужбовців — копія одного з документів, що підтверджують його належність до категорії військовослужбовця (військовий квиток, посвідчення ветерана ВС, витяг з наказу про звільнення, довідка з військкомату).

5. Для члена сім’ї (чоловік, дружина, дорослі діти) — копія одного з документів, що підтверджують належність до сім’ї військовослужбовця.

6. Заява на ім’я організації або представника проекту «Україна – Норвегія» про зарахування у кандидати на участь у проекті.

У Чернігові безкоштовне навчання для учасників АТО/ООС, військовослужбовців та членів їхніх сімей в рамках проекту «Україна-Норвегія» буде проводитись за програмою «Інтернет технології, web-дизайн та англійська мова в бізнесі» на базі Чернігівського національного технологічного університету.

Дедлайн — 15 лютого цього року.

Координатор проекту «Україна-Норвегія»: Ольга Філіна, телефони: +38 (044) 501-90-36; +38 (067) 716-43-72; [email protected].

Детальніше за посиланням та на офіційній сторінці ЧНТУ у facebook.

Довідково. Грантовий дайджест "Будь у курсі подій - дій".

Департамент економічного розвитку
Чернігівської облдержадміністрації