back

Мінрегіон розширив зонування України за світловим кліматом для підвищення інсоляції і комфорту в приміщеннях

14-12-2018 | 15:28

У нових ДБН В.2.5-28:2018 «Природне і штучне освітлення» передбачено розширення зонування території України за світловим кліматом на чотири зони замість двох. Це дозволить проводити більш коректний розрахунок мінімальної площі вікон для підвищення інсоляції та комфорту приміщень.

Нові ДБН вступають в дію з 28 лютого 2019 року. Їх опубліковано 30 листопада в Інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №11/2018.

Сьогодні для розрахунку природного освітлення використовуються відповідні дані світлового клімату в різних областях. Зараз Україна поділена всього на дві світлокліматичні зони. До однієї входять Одеська область та Крим, а інша охоплює решту регіонів. Проте це не зовсім коректно, адже територія України достатньо велика і зміни у світловому кліматі набагато відчутніші. Тому для коректного розрахунку і забезпечення приміщень необхідною інсоляцією та комфортом згідно з новими ДБН було розширено світлокліматичне зонування України до чотирьох зон, – зазначив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

Відтак, згідно нових ДБН, територія України розподіляється на такі світлокліматичні зони:

зона I – Житомирська, Хмельницька, Тернопільська, Рівненська, Івано-Франківська, Львівська, Волинська області;

зона ІІ – Закарпатська, Чернівецька, Вінницька, Київська, Чернігівська, Сумська,  Харківська, Полтавська, Черкаська області;

зона ІІІ – Кіровоградська, Дніпропетровська, Донецька, Луганська області;

зона IV – Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області, АР Крим.

Норми поширюються на проектування освітлення приміщень у житлових, цивільних, промислових будівлях і спорудах, на територіях промислових та сільськогосподарських підприємств, зовнішнього освітлення населених пунктів, у тому числі, вулиць, доріг, парків, пляжів, фасадів будівель, прибудинкових територій, дитячих майданчиків тощо.

 

За інформацією Міністерства регіонального розвитку,
будівництва та житлово-комунального господарства України