back

Наталія Романова: За потреби сім’ї мають отримувати всебічну підтримку

11-12-2018 16:02

Підбити цьогорічні підсумки та окреслити плани на 2019 рік зібралися сьогодні в Чернігівській облдержадміністрації члени Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми, а також представники громадських організацій. Засідання провела заступник голови ОДА Наталія Романова.

Детально зупинилися на реалізації державної сімейної політики. Основний акцент — здійснення підтримки соціально вразливих категорій сімей, зокрема багатодітних.

За словами директора Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Ніни Лемеш, на Чернігівщині проживає 6760 багатодітних родин, в яких виховується майже 23 тисячі дітей. При цьому 638 сімей піклуються про 5 і більше дітей.

Користуватися передбаченими законодавством пільгами зазначені родини можуть за наявності відповідних документів. Лише цього року видано 708 посвідчень батьків з багатодітних сімей та 1975 посвідчень дитини.

Пільгами з оплати житлово-комунальних послуг скористалися близько 4,5 тисячі багатодітних сімей області, на придбання твердого палива та скрапленого газу (готівкою) — 1,4 тисячі.

На популяризацію сімейних цінностей та підвищення престижу багатодітної родини спрямована Комплексна обласна програма підтримки сім’ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми до 2020 року. Цьогоріч на підтримку сімей передбачено понад мільйон гривень. Відтак, соціально-побутові умови проживання покращили 67 багатодітних родин, в яких 5 і більше дітей, отримавши побутову техніку або дитячі меблі.

Крім того, на Чернігівщині проводяться заходи, спрямовані на підтримку талановитих дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей, а також сімей загиблих воїнів АТО/ООС. Як приклад: у фіналі цьогорічного обласного конкурсу-фестивалю «Таланти багатодітної родини» взяли участь більше 100 дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей. 16 переможців отримали путівки до дитячого оздоровчого закладу на узбережжі Чорного моря.

Читати також: Талановиті багатодітні родини області зібралися на фестивалі-конкурсі

Однією з найгостріших соціальних проблем залишається домашнє насильство. Найбільш вразливі — жінки та діти. У групі підвищеного ризику — особи з інвалідністю, люди похилого віку, внутрішньо переміщені особи, жінки із сільської місцевості. Як зазначила директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Кот, на обліку центрів перебуває більше 4 тисяч сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Соціальний супровід отримали понад тисяча сімей. Також фахівці працювали із 183 родинами, в яких існувала проблема домашнього насильства (у 58 випадках — жорстокого поводження з дітьми).

— Наше завдання — не тільки популяризувати сімейні цінності, а й донести до кожного: насильство — це злочин, — наголосила заступник голови ОДА. — Пережите в дитинстві домашнє насильство може призвести до негативних наслідків у майбутньому. Це і низька самооцінка, і складності з контролем емоцій, а також відтворення насильницької поведінки у дорослому віці при створенні вже власної родини. Відтак, потрібна комплексна робота як органів влади, так і інститутів громадянського суспільства, в тому числі і з профілактики безвідповідального батьківства.

Читати також: «Ні» — насильству та жорстокому поводженню з дітьми

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода