back

Рада регіонального розвитку: найкращим підґрунтям для реформ є міцна економіка

06-12-2018 17:00

У 2018 році Чернігівщина увійшла до топ-10 областей за сприятливістю ведення бізнесу, посівши 6-7 місце в регіональному рейтингу Doing Business. Про це на засіданні Ради регіонального розвитку доповіла присутнім директор Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Олександра Хомик.

Серед цьогорічних позитивних тенденцій соціально-економічного розвитку області Олександра Хомик відзначила зростання виробництва продукції сільського господарства на 18,4 % (5 місце по країні); залучених капітальних інвестицій на 33,1% (5 місце в Україні) та експорту продукції на 23,6% (6 місце в Україні).

Для досягнення стратегічних цілей розвитку регіону одним з ключових інструментів є залучення інвестицій. Сумарно за 2015-2018 роки в область вкладено 21,8 млрд грн. капітальних інвестицій. Реалізовано понад 100 інвестиційних проектів, завдяки чому створено 6,5 тисяч робочих місць, тим самим реально збільшено надходження до місцевих бюджетів.

Більше 60 інвестиційних проектів реалізовано у сільському господарстві. Аграрна галузь за останні роки стала справжнім «локомотивом» економічного зростання регіону. Адже звичними в області стають врожаї зернових, що перевищують 4 мільйони тонн. Цього року очікують черговий рекорд — понад 4,4 мільйона тонн зерна.

Важливим моментом економічного розвитку області стало подолання критичної залежності бізнесу від Росії – підприємствам області вдалося переорієнтовуватися на ринки ЄС, Азії та Африки.

Розвиток економіки забезпечує зростання надходжень до місцевих бюджетів та підвищення спроможності громад. Обсяг власних надходжень місцевих бюджетів області (без урахування трансфертів) у 2018 році порівняно з 2014 роком зріс майже втричі.

Загалом же у процесі впровадження реформи децентралізації Чернігівщина має досить значимі результати – 3 місце серед регіонів України. Територія об’єднаних територіальних громад покриває понад 55% території області, де проживає більше 40% населення. Сьогодні не залишилось жодного району, де б не функціонувала ОТГ.

Протягом 2016-2018 років об’єднані громади додатково отримали з державного бюджету майже 260 мільйонів гривень на розвиток власної інфраструктури. У 2016-2017 році було реалізовано 134 проекти. Цього року планується завершити більше 190.

Загалом же, за останні чотири роки на реалізацію програм і проектів регіонального та місцевого розвитку області з державного бюджету спрямовано більше 1,4 мільярда гривень.

За рахунок цих коштів здійснювалось та продовжується будівництво, реконструкція та капітальний ремонт 1140 об'єктів, закупівля та встановлення майже 900 комплектів обладнання і спецтехніки, більше 300 спортивних та дитячих майданчиків.

Директор Департаменту економічного розвитку висловила сподівання, що наступного року буде завершено будівництво та реконструкцію низки соціально важливих об’єктів області.

Маємо надію, що наступного року область отримає ще більше коштів на регіональний розвиток, — зазначила Олександра Хомик. — Крім знайомих бюджетних програм у Законі України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" вперше передбачено субвенції на створення або ремонт спортивних комплексів навчальних закладів; будівництво мультифункціональних майданчиків для занять ігровими видами спорту; будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт спортивних басейнів; реалізацію заходів, спрямованих на підвищення якості освіти; фінансування проектів транскордонного співробітництва; здійснення природоохоронних заходів на об’єктах комунальної власності.

Голова ОДА Олександр Мисник націлив керівників громад не втратити шанс поліпшити життя громади та наголосив, що питання системності планування місцевого розвитку сьогодні на часі, як ніколи.

Кожна громада повинна чітко бачити як стратегічні цілі свого розвитку, так і середньострокову перспективу. Потрібно максимально чітко визначити пріоритети та конкретні проекти, які стануть основою Планів перспективного розвитку територій на 2019 – 2021 роки. Ресурси і можливості для руху вперед маємо, тож треба їх використовувати раціонально, — підкреслив голова облдержадміністрації.

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода