back

Привіт Сумам з Чернігова: місто над Десною передало Всеукраїнську Естафету Єднання

03-12-2018 17:00

1 грудня у Фастові Київської області стартувала естафета добрих справ та успішних проектів, які реалізуються в кожному регіоні нашої країни, — Всеукраїнська Естафета Єднання. Закінчиться вона вже наступного року 22 січня у Києві на Софійській площі за участі представників з усіх областей та Криму.

Сьогодні Естафету, присвячену 100-річчю Соборності України, приймали у Чернігові. Тематичні заходи відбулися в Обласному молодіжному центрі: «круглий стіл» на тему «ОТГ як основа нового територіального устрою» та презентація проектів «Добра справа». Говорили про переваги та досягнення децентралізації, розвиток інклюзії в області, в тому числі соціальну адаптацію дітей з інвалідністю. До роботи долучилася заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова.

Варто зазначити, що у Фастові були закладені капсули із землею у фундамент монументу Соборності України. Є там і чернігівська земля, яку привезла делегація з області у складі представників ГО «Кримська громада». Своїми враженнями від поїздки поділилася координатор згаданої організації Світлана Кузіна. Вона зазначила, що не було б відчуття повного єднання всієї України без землі з окупованого півострова, яку привіз Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

— Акція покликана не тільки об’єднати всю Україну, а й окреслити перспективні напрями розвитку кожного регіону. Зокрема, бачення майбутнього найменшими представниками суспільства. Адже саме діти заповнюють всеукраїнську книгу «Соборна Україна очима дітей», кожна сторінка якої — презентація окремої області у форматі минуле–сьогодення–майбутнє, — зазначила Наталія Романова.

Уже завтра книга прибуде до Сумської області.

Трохи історії.

Сто років тому, 1 грудня 1918-го, у Фастові було укладено «Передвступний договір» про злуку між Українською Народною Республікою та Західно-Українською Народною Республікою в єдину державу. І, таким чином, закладено офіційний початок Соборності України.

3 січня 1919 року договір було ратифіковано в Станіславі (нині — Івано-Франківськ), а 22 січня 1919 року на  Софійському майдані в Києві в урочистій атмосфері відбулося проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу.

У зачитаному на зборах «Універсалі соборності», зокрема, відзначалося: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України — Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода