back

Як громаді створити ЦНАП з нуля: у Києві презентували посібник для ОТГ

23-11-2018 15:24

Центр надання адміністративних послуг — місце, де громадяни отримують найширший перелік необхідних їм адмінпослуг у форматі «єдиного вікна». Завдяки децентралізації роль та функції ЦНАПів у об’єднаних громадах ще більше зросли. До речі, зараз в Україні створено 775 таких центрів, з яких 123 — в ОТГ.

Втім, очільники новостворених ОТГ не завжди у повній мірі мають розуміння всіх можливостей ефективної організації надання адмінпослуг.

«Як створити ЦНАП з нуля в ОТГ – досвід інституційного створення ЦНАП Програми «U-LEAD з Європою» — перший в Україні комплексний практичний посібник, створений провідними вітчизняними експертами на основі дворічного досвіду роботи Програми «U-LEAD з Європою». У ньому надаються вичерпні рекомендації щодо кожного кроку створення центру.

Першу робочу версію посібника опублікували в тестовому форматі у 2017 році. Наразі він суттєво доповнений матеріалами, в тому числі зразками документів, варіантами вирішення проблемних питань у процесі створення та модернізації закладу, конкретними прикладами створення ЦНАПів у громадах Початкової Фази Програми (2016-2018 роки).

Учора, 22 листопада, в Києві відбулася презентація цього посібника. Участь у заході взяли Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, координатор сектору з децентралізації Представництва Європейського Союзу в Україні Фредерік Куне та перший секретар Посольства Швеції, Програмний директор «U-LEAD з Європою» від Sida Камеран Худур.

— Наша мета зробити адміністративну послугу сучасним сервісом, зручним, швидким, прозорим, з 30-хвилинною доступністю абсолютно для всіх. Ми ставимо амбітне завдання: до кінця 2020 року створити ще 190 ЦНАПів по всій країні. І в цій роботі нам значну допомогу отримуємо від наших європейських партнерів з програми «U-LEAD з Європою», — зазначив Геннадій Зубко і додав: — Презентований посібник — це професійна допомога регіонам у тому, як потрібно створювати і розвивати сучасні ЦНАПи в ОТГ. Це маршрутна карта для керівників ОТГ. Тут є все — від вибору місця розташування до алгоритму налаштування роботи, переліку послуг та підбору персоналу.

На Чернігівщині наразі функціонує 30 центрів надання адміністративних послуг, 10 з яких — в об’єднаних територіальних громадах (Парафіївській, Кіптівській, Остерській, Коропській, Макіївській, Бобровицькій, Варвинській, Козелецькій, Куликівській, Срібнянській). Адмінпослуги також надають у регіональному центрі в Чернігові, двох міськрайонних у Прилуках та Новгород-Сіверському, міському в Ніжині, 15 районних та ЦНАПі в Ріпкинській селищній раді. Процес розбудови мережі триває.

Варто зазначити, що громади активно беруть участь у міжнародних проектах. Позитивний досвід уже має Кіптівська ОТГ, яка минулого року стала переможцем конкурсу за Програмою U-LEAD «Покращення якості місцевих послуг для населення». Відтак, у жовтні 2017-го відкрито оновлений і оснащений за сучасними стандартами ЦНАП Кіптівської громади. Тут наразі надається близько 100 адміністративних послуг.

Читати також: У Кіптях відкрито модернізований ЦНАП

На сьогодні у Фазах впровадження з покращення якості надання адмінпослуг для населення Програми «U-LEAD з Європою» беруть участь Вертіївська, Бобровицька та Куликівська громади (перший раунд), Батуринська, Городнянська, Козелецька, Носівська та Сосницька ОТГ (другий раунд).

15 листопада розпочався прийом заявок на участь у третьому раунді Фази впровадження. Подати заявку на участь у Програмі можна до 31 січня 2019 року.

Детальніша інформація — на cайті  Фази впровадження.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
з використанням матеріалів Міністерства регіонального

розвитку, будівництва та ЖКГ України

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода