back

14 листопада — Всесвітній день боротьби із цукровим діабетом

14-11-2018 09:28

Цукровий діабет вже понад три десятиліття посідає одне з перших місць за рівнем інвалідності та смертності українців. За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, нині в державі на цю недугу страждає понад 1,2 мільйона людей, причому за останні десять років їхня кількість збільшилася майже наполовину. На жаль, хвороба невиліковна, тому лише дотримання порад лікарів та обізнаність із чинниками, що можуть викликати симптоми захворювання, здатні продовжити життя тих, хто вже має цукровий діабет та упередити його появу в інших громадян.

Медики стверджують: всі жителі України знаходяться у зоні ризику щодо діабету, адже існує безліч факторів, які сприяють появі захворювання. За словами головного позаштатного спеціаліста з ендокринології Управління охорони здоров’я ОДА Любові Черв’якової, до таких факторів належать малорухливий спосіб життя, нераціональне харчування, ожиріння та надлишкова вага, а також зловживання алкоголем та тютюнокуріння.

— Високий ризик захворіти на цукровий діабет спостерігається у людей, які до нього генетично схильні, тобто мають родичів з цукровим діабетом, — стверджує Любов Черв’якова. — На жаль, цукровий діабет часто проявляється вже тоді, коли він набуває загрозливої стадії. До цього людина живе звичайним повсякденним життям. І коли вже відчуває постійну спрагу, втомлюваність, погіршення зору, роздратованість, помічає, що найменші подряпини на шкірі важко загоюються, різко втрачається або збільшується вага, тоді вже, звертаючись до ендокринолога, дізнається, що захворіла на цукровий діабет.

Незважаючи на різноманітність симптомів діабету, він доволі легко діагностується за допомогою визначення рівня глюкози в крові як під час розгорнутого аналізу, так і за допомогою глюкометрів.

Лікарі нагадують, що нормальні показники рівня глюкози у крові складають:

– від народження до 1 місяця – 2,8-4,4 ммоль/л;

– до 14 років – 3,3-5,6;

– від 14 до 60 років – 3,2-5,5;

– від 60 до 90 років – 4,6-6,4;

– більше ніж 90 років – 4,2-6,7.

На Чернігівщині, як і в Україні щороку спостерігається збільшення кількості хворих на цукровий діабет. Нині на обліку в ендокринологів області перебуває 28104 людини, що живуть із діабетом, з них 218 дітей, 6253 людини інсулінозалежні, 2/3 з яких хворіють на діабет 2-го типу, — зазначає Любов Черв’якова.

Боротьба із цукровим діабетом не обмежується лише одним днем на рік. Враховуючи, що ця проблема має тенденцію до поширення та несе серйозну загрозу для здоров’я громадян, медики на всіх рівнях турбуються як про ранню діагностику хвороби, так і її стримування задля покращення якості життя тих, хто живе із таким діагнозом.

 

За інформацією прес-служби Управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода