back

Наталія Федорович: Без створення простору ненасильницького спілкування діти не матимуть перспективи

08-11-2018 17:11

На початку цього року в Україні набув чинності Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», що кардинально змінює формат роботи у даному напрямі. Аби його новації не залишилися формальними, на місцях необхідно проводити соціальні кампанії та потужну превентивну роботу. Особливо у закладах освіти.

Про особливості реалізації закону в регіонах говорили сьогодні під час онлайн-наради, що провела заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович. Серед учасників від Чернігівщини — заступник голови ОДА Наталія Романова, яка координує роботу в області з питань запобігання та протидії домашньому насильству, а також представники профільних структурних підрозділів та установ.

— Закон зобов’язує створити спеціалізовані служби, у тому числі притулки для жертв домашнього насильства. Наразі маємо 9 таких спеціалізованих закладів, — зазначила заступник Міністра соціальної політики України. — Якщо не будемо проводити якісну превентивну роботу, тобто попереджати проблеми, будемо змушені для їх усунення виділяти великі кошти. Для прикладу: за підрахунками, на охорону притулку в рік потрібно близько мільйона гривень.

Урядовець порадила залучати до роботи міжнародні організації та представників бізнесу. Адже завдання № 1 — створити систему, яка б могла відреагувати на кожне звернення. На жаль, за словами Наталії Федорович, в Україні фіксується 110-150 тисяч звернень на рік стосовно проявів насильства. Це лише 20% реальної цифри.

Попередити насильство можна і через систему освіти. Акцент – на роботі шкільних психологів та організації позашкільного дозвілля дитини. Крім того, питанню ненасильницької поведінки слід більше уваги приділяти під час оздоровчої кампанії.

До слова, на Чернігівщині діє обласний центр соціально-психологічної допомоги. Сюди можуть звернутися особи, які опинилися у складних життєвих обставинах, у тому числі члени сімей, де було вчинено насильство чи існує реальна загроза його вчинення, а також пострадждалі від торгівлі людьми. Цьогоріч послугами закладу скористалися 5 жінок з 9 дітьми, які постраждали від домашнього насильства.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода