back

У Чернігівській області почалася друга хвиля підписної компанії на послуги сімейних лікарів

12-10-2018 10:10

Нові трансформації у сфері охорони здоров’я – це абсолютно нова для країни практика. З початку квітня цього року стартувала компанія вибору лікарів.

Читати також: З понеділка в Україні стартує кампанія з вибору лікарів.

Судячи з того, як пройшов перший етап підписання договорів із сімейними лікарями, ідею суспільство прийняло прихильно.

Віднедавна на Чернігівщині стартувала друга хвиля вибору лікарів. Про це говорили вчора, 11 жовтня, на брифінгу у прес-центрі «Чиста політика».

Серед учасників – начальник Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації Петро Гармаш, лікар-статистик Управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради Віра Демченко, головний лікар комунального некомерційного підприємства «Корюківський центр первинної медико-санітарної допомоги» Світлана Лещенко.

В області розпочалася друга хвиля підписної компанії на послуги сімейних лікарів. За електронними даними, вже понад 19 мільйонів українців (45,8%) обрали своїх сімейних лікарів. Чернігівщина займає шосте місце в рейтингу. На сьогоднішній день лікарів та медичні заклади обрали майже 562 тисячі жителів області, – повідомив Петро Гармаш.

Очільник профільного обласного управління зазначив, що у 2019 році субвенція на первинну ланку в бюджеті держави не передбачається. Все фінансування первинної ланки відбуватиметь через Національну службу здоров’я України за капітаційними ставками відповідно до кількості пацієнтів, з якими підписано декларації. Тому для фінансування медичним закладам необхідно заключити договори з Національною службою здоров’я України.

Медичний заклад, який потрапив у першу хвилю підписної компанії та уклав договір з Нацслужбою здоров’я України, – Корюківський центр первинної медико-санітарної допомоги. Заклад уже понад 3 місяці працює на прямому договорі з Національною службою здоров’я.

Як зазначила головний лікар установи, така співпраця призвела до збільшення зарплати лікарів та середнього медичного персоналу, з’явилися додаткові кошти для покращення матеріально-технічної бази медичного закладу.

Наразі такий договір підписаний уже з 16 медичними закладами Чернігівщини. До речі, вся первинна ланка міста Чернігів підписала договори з Нацслужбою здоров’я.

36% від загальної кількості закладів первинної ланки області підпишуть договори з Національною службою здоров’я у 2 хвилю.

До слова, на Чернігівщині первинну медичну допомогу надають 33 лікувальні заклади, 24 з яких – у районних центрах.

Говорили на брифінгу й про забезпечення мед закладів області кадрами. Наразі це питання залишається актуальним. У деяких районах на 10-12 тисяч населення приходиться лише 2-3 лікаря. У зв’язку з цим для покращення кадрового забезпечення медичним персоналом на Чернігівщині прийнята програма місцевих стимулів, а громади виділяють кошти для покращення матеріально-житлових умов лікарям.

Наприкінці брифінгу Петро Гармаш закликав усіх жителів області обрати власного лікаря задля покращення надання якісної медичної допомоги.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода