back

03-08-2012 15:41

Методичні рекомендації
щодо проведення спеціальної перевірки

30.09.2013

Відповідно до статті 11 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» Президентом України видано Указ від 25 січня 2012 року № 33/2012, яким затверджено Порядок проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування (зі змінами, внесеними Указами від 18 травня 2012 року № 333 та від 25 вересня 2013 року № 529).

Спеціальну перевірку запроваджено з метою підвищення якості відбору кандидатів на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Порядком проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування (далі - Порядок) визначено, що перевірці підлягають відомості щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, зазначених у пункті 1 частини першої статті 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (крім кандидатів у депутати місцевих рад та на посади сільських, селищних, міських голів), у тому числі відомості, подані особисто.

Спеціальній перевірці підлягають відомості щодо притягнення особи до кримінальної відповідальності, наявність судимості, її зняття, погашення, про застосування до кандидата адміністративних стягнень за корупційні правопорушення, достовірності відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік, стану здоров'я кандидата, освіти, наявності у кандидата наукового ступеня, вченого звання.

З метою спрощення процедури проведення спеціальної перевірки Президентом України внесено зміни, згідно з якими для цілей проведення спеціальної перевірки не вважається призначенням (крім призначень, які здійснюються Президентом України або Кабінетом Міністрів України): призначення в порядку переведення особи на іншу посаду в межах одного і того ж органу державної влади (державного органу) чи органу місцевого самоврядування, призначення в порядку переведення на посаду з одного органу державної влади (державного органу) до іншого органу державної влади, з одного органу державної влади (державного органу) до органу місцевого самоврядування, з органу місцевого самоврядування до іншого органу місцевого самоврядування, з органу місцевого самоврядування до органу державної влади (державного органу), а також призначення в порядку переведення особи, яка перебуває на посаді в органі державної влади (державному органі), що припиняється, на посаду до іншого органу державної влади (державного органу), до якого переходять повноваження та функції органу державної влади (державного органу), що припиняється.

Кандидат, стосовно якого спеціальна перевірка вже проводилася, при призначенні, переведенні на посаду до іншого органу державної влади (державного органу), органу місцевого самоврядування письмово повідомляє про це відповідний орган разом із поданням заяви про призначення.

Зазначений орган не пізніше наступного робочого дня після одержання повідомлення від кандидата надсилає за останнім місцем його роботи (служби), де проводилася спеціальна перевірка, запит про надання копії довідки про результати спеціальної перевірки, після отримання якої розглядається питання про призначення на посаду.

Копія довідки про результати спеціальної перевірки надається відповідним органом державної влади (державним органом), органом місцевого самоврядування протягом п'яти робочих днів з дня одержання запиту.

Оформлення та надсилання такого запиту здійснюється у порядку передбаченому для запиту про проведення спеціальної перевірки.

Організація проведення спеціальної перевірки покладається на керівника (заступника керівника) відповідного органу державної влади чи органу місцевого самоврядування, на зайняття посади в якому претендує кандидат, крім випадків, установлених законом. Для забезпечення організації проведення спеціальної перевірки керівник органу державної влади чи органу місцевого самоврядування може визначити відповідальні структурні підрозділи. З огляду на це, було б доцільно в кожному органі виконавчої влади та його структурних підрозділах розпорядженнями або наказами визначити відповідальних за це керівників та підрозділи.

Спеціальна перевірка проводиться за письмовою згодою кандидата (форма 1, додається), яка подається разом із заявою про призначення, а в разі конкурсного добору така згода подається протягом трьох днів із дати одержання кандидатом повідомлення про результати конкурсу. У разі ненадання кандидатом згоди спеціальна перевірка стосовно нього не проводиться і питання щодо його призначення або підготовки подання для призначення на відповідну посаду не розглядається.

Спеціальна перевірка проводиться у строк, що не перевищує п'ятнадцяти календарних днів з дня надання згоди на проведення спеціальної перевірки.

Відповідний орган державної влади чи орган місцевого самоврядування не пізніше наступного робочого дня після одержання згоди кандидата надсилає до органів, зазначених у наведеній нижче таблиці, або до їх територіальних органів чи підрозділів запит, підготовлений кадровою службою (іншим підрозділом) цього органу (форма 2, додається). Запит підписується керівником органу державної влади чи органу місцевого самоврядування, а в разі його відсутності – особою, яка виконує його обов’язки, або заступником керівника цього органу відповідно до розподілу функціональних обов’язків.

Запит на проведення спеціальної перевірки осіб, які претендують на зайняття посад в органах виконавчої влади або місцевого самоврядування області надсилається до наступних спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції або інших центральних органів виконавчої влади:


Відомості

Спеціально уповноважений суб’єкт, інший орган виконавчої влади

До запиту додаються копії

про притягнення особи до кримінальної відповідальності, наявність судимості, її зняття, погашення, про застосування до кандидата адміністративних стягнень за корупційні правопорушення

УМВС України в області
(Михайлик О.Г.)
м. Чернігів пр. Перемоги, 74, 14000

1) письмової згоди кандидата на проведення спеціальної перевірки;
2) автобіографії;
3) паспорта.

щодо наявності у Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення, відомостей про кандидата

Головне управління юстиції у області (Карнабеда О. В.)
м. Чернігів пр. Миру, 43, 14000

1) письмової згоди кандидата на проведення спеціальної перевірки;
2) автобіографії;
3) паспорта.

щодо достовірності відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік

Територіальні підрозділи Міністерства доходів і зборів України (міські, районні) за податкової адресою (місцем проживання) кандидата

1) письмової згоди кандидата на проведення спеціальної перевірки;
2) автобіографії;
3) паспорта;
4) декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік.

щодо наявності в особи корпоративних прав

Головне управління юстиції у області (Карнабеда О. В.)
м. Чернігів пр. Миру, 43, 14000

1) письмової згоди кандидата на проведення спеціальної перевірки;
2) автобіографії;
3) паспорта.

про стан здоров’я кандидата

Управління охорони здоров’я облдержадміністрації (Василькова Г.М.)
м. Чернігів вул. Щорса, 1-б, 14000

1) письмової згоди кандидата на проведення спеціальної перевірки;
2) автобіографії;
3) паспорта;
4) медичної довідки про стан здоров’я (тимчасово за формою № 133-о).

щодо освіти, наявності у кандидата наукового ступеня, вченого звання

Міністерство освіти і науки, України
Департамент роботи з персоналом та керівними кадрами
м. Київ, пр. Перемоги, 10, 01135

Управління освіти і науки облдержадміністрації
м.Чернігів, вул. Шевченка, 34, 14013

1) письмової згоди кандидата на проведення спеціальної перевірки;
2) автобіографії;
3) паспорта;
4) документів про освіту, вчені звання, наукові ступені.


Примітка: В разі необхідності перевірки додаткових відомостей запити надсилаються до відповідних спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції або інших центральних органів виконавчої влади.


Кадрова служба (інший підрозділ) органу, який надіслав запит, на підставі отриманої інформації готує довідку про результати спеціальної перевірки (форма 3, додається), яка підписується її керівником. Довідка про результати спеціальної перевірки додається до документів, поданих кандидатом, або до особової справи, якщо прийнято рішення про його призначення на посаду.

У разі встановлення за результатами спеціальної перевірки факту розбіжностей у поданих кандидатом автобіографії та/або декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік посадовою особою (органом), яка (який) проводить спеціальну перевірку, надається можливість кандидату протягом п'яти робочих днів надати письмове пояснення за таким фактом та/або виправити розбіжності.

У разі встановлення за результатами спеціальної перевірки відомостей про кандидата, які не відповідають установленим законодавством вимогам для зайняття посади, посадова особа (орган), яка (який) здійснює призначення (обрання) на цю посаду, відмовляє кандидату у призначенні (обранні) на посаду.

У разі встановлення за результатами спеціальної перевірки та розгляду вищезазначених пояснень кандидата факту подання ним підроблених документів або неправдивих відомостей посадова особа (орган), яка (який) здійснює призначення (обрання) на посаду, повідомляє протягом трьох робочих днів про виявлений факт правоохоронні органи та відмовляє кандидату у призначенні (обранні) на посаду.

Кандидат, щодо якого проведена спеціальна перевірка, має право на ознайомлення з довідкою про результати спеціальної перевірки. У разі незгоди кандидата з результатами перевірки він може подати свої зауваження у письмовій формі стосовно її результатів до відповідного органу.

Рішення про відмову кандидату у призначенні (обранні) на посаду з підстав, зазначених в абзацах другому та третьому цього пункту, можуть бути оскаржені до суду»;



ЗГОДА
на проведення спеціальної перевірки відомостей про особу,
яка претендує на зайняття посади, пов’язаної із виконанням
функцій держави або місцевого самоврядування



ЗАПИТ
про проведення спеціальної перевірки відомостей щодо особи,
яка претендує на зайняття посади, пов’язаної з виконанням функцій
держави або місцевого самоврядування



ДОВІДКА
про результати спеціальної перевірки відомостей

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода