back

Про забезпечення осіб з інвалідністю засобами реабілітації – на профільній координаційній раді при ОДА

10-09-2018 08:15

Про впровадження нового механізму забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації говорили днями на засіданні Координаційної ради у справах осіб з інвалідністю при Чернігівській обласній державній адміністрації, яке провела заступник голови ОДА Наталія Романова.

Відтепер, після внесення змін до відповідних нормативних документів, запроваджений адресний підхід до забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення, передбачено розподіл повноважень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Діятиме новий механізм фінансування – за принципом «гроші ходять за людиною».

Так, зокрема, укладатиметься тристороння угода між особою з інвалідністю, органом соцзахисту та підприємством, яке виготовлятиме протези та колісні крісла. Засоби реабілітації особи з інвалідністю зможуть вибрати по спеціалізованому електронному каталогу-класифікатору технічних засобів реабілітації За бажанням особи з інвалідністю можна отримати часткову компенсацію за самостійно придбані окремі вироби.

Проте, поки що не всі механізми врегульовані. Тож профільний департамент облдержадміністрації вже неодноразово звертався до Міністерства соціальної політики України з проханням відпрацювати проблемні питання і надати на місця чіткі рекомендації дій, щоб не допустити соціальну напругу.

Як повідомив директор Департаменту соціального захисту населення Олег Русін, для зазначених потреб цьогоріч область отримала 16,1 мільйона гривень. На даний час місцевими управліннями соцзахситу сформовано в Централізованому банку даних з проблем інвалідності 478 договорів на загальну суму 12,5 мільйона гривень. На сьогодні особи зазначених категорій вже отримали 979 різноманітних засобів реабілітації на суму 3,6 мільйона.

Під час засідання також мова йшла про організацію медичної та соціальної допомоги особам з інвалідністю психіатричного профілю.

За інформацією заступника начальника Управління охорони здоров’я ОДА Володимира Пуліна, минулого року поширеність розладів психіки і поведінки на Чернігівщині складала 5573,9 на 100 тисяч населення, у тому числі 4864,8 на 100 тисяч дитячого населення.

У I півріччі цього року складено 1310 індивідуальних програм реабілітації, якими визначено потребу в медичній реабілітації 1284 особам, у соціальній реабілітації (в тому числі і забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації та виробами медичного призначення) – 181 хворому.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода