back

Україна та Німеччина: сто років дипломатії

23-08-2018 10:40

Днями до Дня незалежності України в Чернігові презентували виставку архівних документів «Україна та Німеччина в 1918–1923 роки: до століття встановлення дипломатичних взаємин».

На відкриття завітали представники органів влади, закладів освіти, культури, громадськість.

— Німеччина було першою країною в світі, що визнала незалежність України 100 років тому. Це стало можливим завдяки збігові інтересів. Але як би там не було, дипломатичним відносинам між двома країнами не 26, а саме сто років, — наголосив один з укладачів виставки, директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук Володимир Бойко. Він розповів про створення експозиції, наголосивши на ключовій ролі Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, Сіверського інституту регіональних досліджень та фонду Ганса Зайделя. Доповідач детально зупинився на кожному з шести стендів виставки, які мовою документів висвітлюють становлення України як суб’єкта міжнародних відносин.

— Становлення міждержавних відносин між Україною та Німеччиною відбувалося у надзвичайно драматичний для обох країн час. Більшість досягнутих домовленостей чи висловлених пропозицій так і залишилися нереалізованими. Але їх слушність довела історія. Скажімо, пропозиція консула в Мюнхені Василя Оренчука про створення українсько-німецької торгівельної палати стала реальністю у 2015 році, коли обидві країни погодили відповідний формат діяльності, – підкреслив Володимир Бойко.

На думку провідних істориків області, Німеччина відігравала та продовжує відгравати особливу роль у становленні України як держави — щонайменше з часів Української козацької держави, хоча можна згадати й попередні століття. Крім періоду 1918–1924 років, йдеться про політичні прагнення гетьмана Івана Мазепи 1708–1709 років.

Довідково. Виставка підготовлена в рамках проекту Сіверського інституту регіональних досліджень «Сприяння відзначенню 100-річчя українсько-німецьких міждержавних та дипломатичних відносин і залучення до ювілею громадськості», що здійснюється за підтримки фонду Ганса Зайделя разом із Науковим товариством історії дипломатії та міжнародних відносин, Міністерством закордонних справ України, Інститутом історії України НАН України, Сіверським центром післядипломної освіти, Дипломатичною академію України імені Геннадія Удовенка при МЗС України, Українським вільним університетом у Мюнхені, Державною архівною службою України.

 

 

За інформацією Сіверського інституту регіональних досліджень

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода