back

Увага! З 1 вересня 2018 року аналогове ефірне телебачення припинило роботу на більшій частині території України. Йому на заміну приходить цифрове ТБ.

Відключення аналогового мовлення здійснюється на виконання міжнародних зобов’язань України відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.06.2006 № 815 «Про План використання радіочастотного ресурсу України».

Які переваги від переходу на цифровий стандарт мовлення?

Для глядача — це можливість безкоштовного перегляду 32 загальнонаціональних та місцевих телепрограм з високою якістю зображення та звуку.

Для країни — ефективне використання радіочастотного ресурсу, виконання міжнародних зобов’язань.

Скільки триватиме перехід на цифрове мовлення?

У ніч на 1 вересня 2018 року припинено аналоговий ефір майже на всій території України. У м. Київ та Кіровоградській області його було відключено раніше — 31 липня.

Постановою Кабінету Міністрів України № 667 від 29 серпня 2018 року до 1 травня 2019 року продовжено роботу аналогових передавачів на територіях, що межують з Російською Федерацією. До цього ж часу в аналоговому стандарті транслюватимуться передачі Національної суспільної телерадіокомпанії та місцевих мовників, які не мають цифрових ліцензій.

Отже, на Чернігівщині ще 8 місяців працюватимуть передавачі у Чернігові (14 телеканалів), Корюківці (4 канали), Новгороді-Сіверському (3 канали) та Холмах (4 канали). Крім того, на всій території області без змін транслюватиметься аналоговий сигнал каналів «UA: Перший» та «UA: Чернігів», а у Ніжині — «НТБ» (ДКП «Ніжинське телебачення»).

Яке обладнання потрібне для прийому цифрового ефірного телебачення DVB-T2?

Для приймання цифрового телевізійного сигналу потрібні:

По-перше, тюнер («приставка», «сет-топ-бокс»), що підтримує стандарт DVB-T2, разом із телевізором, який не обладнано таким тюнером, АБО більш сучасний телевізор, в який уже вбудовано тюнер стандарту DVB-T2.

По-друге, звичайна телевізійна антена дециметрового діапазону.

Де можна придбати тюнер DVB-T2? 

У роздрібних торговельних мережах побутової техніки та магазинах електроніки в Україні, інтернет-магазинах.

На які параметри варто звертати увагу при виборі тюнеру (приставки) DVB-T2?

Тюнер повинен бути сертифікований в Україні.

Слід переконатися, що тюнер має необхідний інтерфейс (RCA («тюльпан»), SCART, HDMI тощо) для під’єднання його до відповідних роз’ємів телевізора та максимального використання технічних можливостей обладнання.

Куди звертатися, якщо не вдається налаштувати тюнер або якщо наявні проблеми з покриттям цифровим ефірним телесигналом?

У разі проблем з прийомом цифрового ефірного телесигналу на певній території або проблем з налаштуванням телетюнера необхідну консультацію можна отримати на гарячій лінії з технічних питань провайдера цифрового ТБ — ТОВ «Зеонбуд»: 0 44 581-60-09.

Чи є альтернатива цифровому ефірному телебаченню?

Щоб мати змогу і далі приймати телесигнал після відключення аналогового ефіру, можна також перейти, окрім цифрового ефіру, на  кабельне, супутникове або інтернет-телебачення.

Користувачів цих способів прийому телесигналу питання відключення аналогового ефірного мовлення не  стосується.

Чи можна зараз отримати безкоштовний тюнер DVB-T2?

На даний час (станом на вересень 2018 року) державна програма безоплатного забезпечення громадян тюнерами DVB-T2 відсутня. Якщо така програма реалізовуватиметься, інформація про неї буде широко розповсюджена.

Водночас, громадяни можуть звернутися до органів місцевого самоврядування за місцем проживання (міська, селищна, сільська рада, органи об`єднаних територіальних громад) з пропозицією реалізувати таку програму на локальному рівні за кошти місцевого бюджету.

Додаткові роз’яснення щодо відключення аналогового та переходу на цифрове ефірне телебачення можна отримати також за номером гарячої лінії, що працює при Чернігівській ОДА: 0 800 501-740.

Представник Національної ради України з питань
телебачення і радіомовлення у Чернігівській області
Ірина Сенченко,
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода