back

Бібліотека як соціокультурний центр громади

09-08-2018 15:13

Про співпрацю бібліотеки, влади і громади говорили днями за «круглим столом» в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка.

Організатори заходу — Департамент культури і туризму, національностей та релігій ОДА, Чернігівська ОУНБ імені В. Г. Короленка, ГО «Центр взаємодії» та обласне відділення Української бібліотечної асоціації.

Зібралися профільні фахівці, представники органів влади, громадських організацій, провідних ЗМІ. Тема для обговорення — «Бібліотека і громада: взаємодія в новому форматі» — вибрана не випадково, адже триває процес децентралізації державних повноважень влади. Реформу відчули на собі й бібліотеки: керівники новостворених ОТГ не завжди розуміють важливість таких закладів, тому метою «круглого столу» є популяризація бібліотек як соціокультурних центрів громад.

До речі, на початок року з 716 бібліотек, що перебували у сфері управління Міністерства культури, мережа скоротилася на 10 книгозбірень. Причина — відсутність фінансування і порозуміння з місцевою владою.

Учасників заходу привітала директор ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко. Вона, зокрема, акцентувала, що бібліотеки в сучасних умовах — це комунікаційні майданчики, інформаційні центри громад, а не колишні книгозбірні. Важливим елементом функціонування новостворених громад є співпраця громади і влади. У ролі посередників між ними можуть виступити бібліотеки.

На переконання голови громадської організації «Центр взаємодії» Олени Костриці, бібліотека — це інформаційна складова громади, її ресурсний центр, який повинен допомагати у вирішенні проблемних питань кожної окремої громади, надавати цікаву та актуальну для жителів інформацію.

Друга частина круглого столу пройшла у формі практичного заняття: журналісти провідних чернігівських ЗМІ вчили бібліотекарів писати прес-анонси, прес-релізи, дописи в друковані видання, на радіо, знімати сюжети для новин.

 

 

За інформацією Чернігівської обласної
універсальної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода