back

"Паспорт безпеки України: чернігівський регіональний вимір"

20-07-2018 17:14

Засідання за «круглим столом» під такою назвою відбулося сьогодні, 20 липня, в обласній державній адміністрації. Однією з найбільш обговорюваних тем стало питання інформаційної безпеки, особливо у чернігівському прикордонні.

Захід відбувся в рамках реалізації проекту «Паспорт безпеки України: регіональний та національний виміри-2018».

Організатором виступили громадська організація «Центр міжнародної безпеки» у партнерстві з Національним інститутом стратегічних досліджень, Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, Міністерством інформаційної політики, Українським інститутом підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси, за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Представники Національного інституту стратегічних досліджень Валерій Кравченко та Андрій Каракуц презентували результати опитування, проведеного на Чернігівщині стосовно найбільш актуальних питань політичного та соціально-економічного аспектів.

До діалогу також долучилися представники Оперативного командування «Північ», Головного управління Національної поліції в області, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Управління Служби безпеки України в області, Чернігівського прикордонного загону, представники громадського сектору.

Заступник голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко зазначив, що сьогодні Україна переживає складний етап свого розвитку. Лише через чверть століття після проголошення державної незалежності країна розпочала процес реалізації структурних реформ, покликаних трансформувати національну економічну систему, суспільство та політикум, привести їх у відповідність до європейських цінностей та світових трендів розвитку. Той факт, що цей процес відбувається в надзвичайно складному середовищі – в умовах зовнішньої агресії та внутрішнього спротиву, підкреслює виклики та ризики, які гальмують його.

Для Чернігівської області, яка є прикордонною з Білоруссю та Росією, питання безпеки, особливо за нинішніх умов, є вкрай актуальним. Також посилилися економічні, соціальні, освітні, культурні, і, звичайно, інформаційні виклики.

Економічні — до 2014 року (початку бойових дій на сході України) основним ринком збуту для багатьох підприємств Чернігівщини була Росія. На сьогодні ж основним торговими партнерами області є країни єврозони.

Інформаційні виклики: із 22 районів Чернігівської області 7 — прикордонні. Тому тут спостерігається тривале засилля як російських, так і білоруських каналів. Ситуація найскладніша у шести прикордонних районах краю — Корюківському, Ріпкинському, Городнянському, Семенівському, Новгород-Сіверському та Сновському, де проживають близько 200 тисяч громадян.

На даний час найбільше занепокоєння викликає відсутність українського контенту у прикордонних районах області. А з переходом з 1-го вересня на цифровий формат мовлення, ще й відсутність у багатьох випадках у населення прикордоння відповідних приймачів.

Безпека території — це ще й настрої, що панують у межах тієї чи іншої місцевості. Так, за останніми даними опитування, що проводилося у рамках проекту «Східне сусідство ЄС» протягом березня-квітня 2018 року, більш ніж 70% українців вважають, що ЄС представляє такі цінності як «мир, безпека та стабільність», «захист прав людини», «економічне процвітання», «верховенство права» та «свобода особистості». Цифри говорять самі за себе. Тобто для наших співгромадян вибір європейського вектору є вибором спільних для наших народів цінностей та світоглядних позицій.

Презентуючи результати опитування, представник Національного інституту стратегічних досліджень Валерій Кравченко зазначив, що основна мета проекту — вироблення та корегування державної політики, спрямованої на попередження кризових явищ на регіональному рівні. Разом з тим — прогнозування напрямків розвитку регіонів та ступені небезпеки певних загрозливих явищ у майбутньому. Він також додав, що у 2017 році були сформовані Паспорти безпеки для Вінницької, Закарпатської, Донецької, Дніпропетровської, Харківської та Херсонської областей, до яких увійшли опис нагальних регіональних загроз та рекомендації з їхнього подолання.

Упродовж цього року в рамках проекту в шести регіонах України також буде проведена низка заходів з метою оцінки місцевого становища у сфері безпеки. Презентації досліджень уже відбулися в Одесі та Рівному, а тепер і в Чернігові.

Паспорт безпеки складається з декількох блоків. Зокрема, безпековий, економічний, соціальний, внутрішня та зовнішня політика. За всіма показниками Чернігівська область наразі має середньоукраїнські показники.

Сергій Сергієнко підкреслив, що органи влади області усвідомлюють реальні загрози та ризики, що виникли останніми роками перед регіоном.

Учасники «круглого столу» домовилися розробити концепцію заходів превентивної безпеки в усіх сферах, у тому числі, й інформаційній. При цьому, зауважили, що шляхи вирішення озвучених проблем мають бути визначені, перш за все, на центральному рівні.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода