back

«Духовні джерела – запорука міцності держави»: відтепер у бібліотеці В.Г. Короленка є куточок духовної літератури

16-07-2018 18:07

Відсьогодні у читальній залі обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка розміщені шість стендів духовної літератури, об’єднані символічною і промовистою назвою «Духовні джерела – запорука міцності держави».

Ця література, подарована бібліотеці, була зібрана за ініціативи та за сприяння голови Чернігівської ОДА Валерія Куліча. Партнером у реалізації проекту стала громадська організація «Українська ініціатива».

Відкриття книгозбірні приурочили відзначенню 28-ї річниці проголошення Декларації про державний суверенітет України. Особливу вагу захід має в контексті ініціативи Президента України стосовно надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

«Ми стоїмо на порозі видатної події, – сказав голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч. – Будемо молитися, щоб ця подія відбулася. Поки Україна не матиме власної помісної церкви – доти не буде міцної держави. Адже духовна основа є вкрай важливою для розбудови успішної незалежної країни. Ми маємо донести до людей нашу велику історію, знання про те, звідки пішло хрещення Русі-України. Історична справедливість повинна відродитися. Адже саме чисті джерела духовності давали наснагу українцям у боротьбі за незалежність своєї країни. Громадяни нашої країни мають свободу віросповідання, і це одне з найбільших досягнень. Країна багата на різні конфесії, тому й в експозиції духовної літератури представлені книжки різних релігійних вірувань».

Керівник сектору інформаційної реінтеграції Донбасу й Криму Міністерства інформаційної політики України Віктор Литвінов наголосив: «Надання автокефалії – не привілей, це акт справедливості. Сьогоднішній захід – приклад, як спільно можуть діяти влада і громадськість задля укріплення державності та відновлення духовності українського народу».

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Української православної церкви Київського патріархату, керуючий Чернігівською єпархією Євстратій (Зоря) резюмував: «Ми маємо духовне право на самовизначення. Захід проводиться напередодні значної події для християн – 1030-річчя Хрещення Русі-України. Томос – акт історичної справедливості, повернення гідності українській церкві без приниження інших конфесій. Це – не нав’язування певної релігії, це – надання можливості вибору. Те, що між різними релігійними громадами Чернігівщини є розуміння, доводить Рада церков, на якій спільно обговорюється пошук вирішення низки важливих суспільних питань».

«Книжки збирали 2-3 місяці, долучилися й небайдужі з інших областей та з-за кордону. Велика вдячність й голові Чернігівської обласної державної адміністрації. Духовність і суверенітет – неподільні. У своїй релігії борці отримували натхнення і непохитну віру», – зазначив голова правління ГО «Українська ініціатива» Юрій Косенко.

Директор обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка Інна Аліференко подякувала за подаровані книжки й висловила переконання, що це зібрання духовної літератури допоможе читачам розібратися, як розуміти історію своєї країни і як жити далі.

Учасники зібрання запевнили, що це унікальне книгозібрання буде поповнюватися і надалі.



Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода