back

Чернігівщина налагоджує міцні горизонтальні зв'язки з Донбасом

13-07-2018 09:30

Про підсумки турне Донбасом творчих колективів Чернігівщини говорили вчора, 12 липня, на прес-конференції «Міцні горизонтальні зв'язки між регіонами – запорука міцності держави», що відбулася в «Укрінформ» у Києві.

З представниками ЗМІ спілкувалися радник Міністра інформаційної політики України з освітніх програм Володимир Жемчугов, директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Олександр Левочко та голова правління ГО «Українська ініціатива» Юрій Косенко.

Як уже повідомлялося, в гастрольному турі 4-7 липня цього року (на запрошення керівництва Головного управління Національної поліції в Донецькій області) взяли участь артисти Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм. Культурно-просвітницька акція відбулася за сприяння міністерств інформаційної політики та культури України, а також Чернігівської ОДА. Співорганізаторами заходу стали Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації та ГО «Українська ініціатива».

Заходи відбулися в Маріуполі, Сартані, Волновасі й Мар’їнці.

Чернігівщина і Донеччина продовжують активно зміцнювати двосторонні багатоплощинні горизонтальні зв’язки за участі громадськості, органів влади й силових структур. Працівники культури Чернігівської області упродовж трьох останніх років систематично виступають з концертними програмами і виставами в містах Донецької та Луганської областей.

Як зазначив Олександр Левочко, з 2015 року Міністерство культури розпочало реалізацію загальноукраїнського проекту культурної інтеграції «Український Донбас». Кожен обласний центр мав налагодити культурні зв’язки з двома містами Донеччини та Луганщини.

За нами були закріплені два міста – Селидове і Бахмут. За власною ініціативою ми взяли шефство також і над містом Рубіжне. У цих населених пунктах виступали з концертами і виставами творчі колективи нашої області, – повідомив очільник Департаменту культури і додав, що цього року творчі колективи Чернігівщини відвідали в рамках турне вже сім міст Донбасу. Зокрема, свої вистави у військових частинах та для мирного населення ставив Ніжинський драматичний академічний театр ім. М. Коцюбинського. Також виступали артисти академічного народного хору Чернігівського обласного філармонійного центру.

У свою чергу, радник Міністра інформаційної політики Володимир Жемчугов зазначив, що наразі на сході України відбувається не лише збройна агресія Росії по відношенню до України, а й точиться інформаційна війна:

Йде не тільки фізична війна, а й інформаційна. За роки радянської влади на Донбасі виросло декілька поколінь, які не асоціюють себе з Україною. І зараз нам необхідно повернути місцевому населенню розуміння того, що Донбас – це Україна.

За словами голови правління ГО «Українська Ініціатива» Юрія Косенка, культурні зв’язки Чернігівщини з Донеччиною перестають бути односторонніми. Під час турне, крім концертів артистів, тривали численні робочі зустрічі організаторів туру з представниками різних місцевих організацій і установ, під час яких обговорювалися подальші плани співпраці.

 – Ми домовилися, що з відповідними візитами Чернігівщину найближчим часом відвідає низка професійних і аматорських колективів Донецького краю. І я впевнений, що мовою мистецтва нам вдасться налагодити справжні міцні горизонтальні зв'язки між нашими регіонами. Адже для цього ми маємо не лише обопільне бажання, а й робимо реальні, конкретні кроки, – зауважив Юрій Косенко.

 

 

 

За інформацією прес-центру Чернігівського обласного
філармонійного центру фестивалів та концертних програм
з використанням відеоматеріалу «Укрінформ»

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода