back

Артисти філармонійного центру повернулися з гастролей Донбасом

09-07-2018 16:15

4 – 7 липня  відбулося вже друге протягом поточного року культурно-просвітницьке турне Донбасом творчих колективів Чернігівщини, підопічних Департаменту культури і туризму національностей та релігій Чернігівської ОДА. Зазначена акція здійснювалася в рамках виконання Указу Президента України №534/2016 «Про пріоритетні заходи щодо сприяння зміцненню національної єдності та консолідації українського суспільства, підтримки ініціатив громадськості у цій сфері» та наказу Міністерства культури України від 30.12.2015 щодо Загальноукраїнського проекту культурної інтеграції «Український Донбас». Делегацію з Чернігівщини, яка складалася з 20 осіб, очолив директор Департаменту Олександр Левочко.

Як і минулого разу, співорганізатором турне стала ГО «Українська Ініціатива», керівники якої Юрій Косенко та Ольга Тимчишин постійно супроводжували делегацію, брали безпосередню участь у заходах. Однак, цього разу головні культурні події турне були приурочені до Дня Національної поліції України, а керівництво ГУНП в Донецькій області не тільки запросило виконавців, але й виявило всебічне сприяння гостям, надало суттєву допомогу в підготовці та проведенні заходів у різних населених пунктах. Вагомим став внесок і Міністерства інформаційної політики України, співробітники якого, на чолі з керівником відділу інформаційної реінтеграції Донбасу та Криму Віктором Литвіновим, взяли особисту участь у заході, що відбувся в Головному управлінні Національної поліції України в Донецькій області (м. Маріуполь) 5 липня 2018 й надали близько 1000 примірників виданої Міністерством літератури для поширення. Зважаючи на ту обставину, що ГО «Українська Ініціатива» підписала Меморандум про співпрацю з Міністерством інформаційної політики України та уклала Угоду про партнерську співпрацю з Департаментом культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА, а керівництво організації місяць тому назад мало змогу відвідати Маріуполь і налагодити безпосередній контакт з ГУНП в Донецькій області, провівши там просвітницький захід, організація стала своєрідним конектором, що поєднав усі ланки й учасників процесу та сприяв встановленню безпосередніх зв’язків між Сторонами. Завдяки повному взаєморозумінню та плідній співпраці Сторін, усі заплановані заходи відбулися вчасно і якісно, мета турне була досягнута повною мірою.

Отже, 5 липня 2018 у приміщенні ГУНП в Донецькій області, яке розташовується в Маріуполі, було проведено урочистий захід до Дня Національної поліції України. Захід складався з офіційної частини, літературно-художньої композиції, яку підготували чернігівські декламатори за поетичними творами поетеси А. Баркової, та концерту. В рамках заходу, учасники здійснили покладання спеціально привезених з цією метою з Чернігівщини квітів до пам’ятника, встановленого на честь поліцейських Донеччини, які загинули, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України. Олександр Левочко передав керівництву поліції Донеччини подарунки від Чернігівської ОДА й запросив унікальні колективи, - поліцейських-барабанщиць та духовий оркестр, - взяти участь в урочистостях, які відбудуться в Чернігові до Дня незалежності України. Особливо велике враження на присутніх співробітників поліції справили пісні часів Визвольних Змагань. Зрештою, на пропозицію керівника поліції Донеччини, генерала третього рангу Миколи Олександровича Семенишина чотири пісні було виконано чернігівцями наступного дня, під час масштабних заходів, котрі стали своєрідною кульмінацією святкування Дня Національної поліції України в Маріуполі й проходили у Міському палаці культури «Український Дім» та на площі біля нього. Серед почесних гостей, які долучилися до участі в заходах, були, зокрема, Командувач Об’єднаного оперативного штабу Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Іванович Наєв, Заступник Голови Національної поліції України Костянтин Володимирович Бушуєв, Голова Донецької військово-цивільної адміністрації Олександр Іванович Куць.

Також, 6 липня зусиллями чернігівських виконавців та за всебічного сприяння поліції концерт відбувся в селищі Сартана, абсолютну більшість населення якого становлять греки Приазов’я. Зважаючи на цю обставину, одна з важливих цілей заходу полягала в налагодженні міжкультурного діалогу та в ознайомленні мешканців Чернігівщини з культурою і традиціями грецької спільноти. Тож, перед концертом О. Левочко, Ю. Косенко й О. Тимчишин здійснили плідний робочий візит в унікальний Музей історії та етнографії греків Приазов’я, де познайомилися з його директором, Т.К. Богадіцею.

Організаційно та емоційно найскладнішим виявився останній день турне, - 7 липня. Після запланованої зарані екскурсії у Волноваський краєзнавчий музей, делегація з Чернігівщини, у супроводі керівників ГО «Українська Ініціатива» та співробітників поліції вирушила в зону активних бойових дій – у місто Мар’їнку, з якого видно околиці окупованого російсько-терористичними військами Донецька. Там, у приміщенні однієї зі шкіл міста, відбувся концерт для військових, співробітників поліції та мешканців міста.

8 липня учасники турне успішно повернулися додому. Як зазначив Директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Олександр Володимирович Левочко, усі поставлені перед виїздом цілі були досягнуті, за підсумками турне накреслено нові плани щодо подальшої співпраці між двома важливими регіонами України, - Чернігівщиною та Донеччиною. З перебігом зазначеного турне Донбасом громадськість матиме змогу ознайомитися детальніше під час запланованих на найближчий час прес-конференцій, які відбудуться в Чернігові та Києві.

За  інформацією Департаменту культури і туризму, національностей та релігій
Чернігівської облдержадміністрації

 

 

 

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода