back

Звідки взяти мільйони на енергоефективність?

29-06-2018 10:52

Витрати на енергоефективність вимагають значних інвестицій. Можливість акумулювати кошти для фінансування таких заходів дає Державний фонд регіонального розвитку (далі – ДФРР) - один з еластичних і дієвих інструментів впливу держави на регіональний розвиток.

ДФРР наповнюється із державного бюджету. За принципом – 1% від загального обсягу доходів держбюджету, що передбачає відповідний закон. Свого часу таку практику впровадили як нововведення – для відмови від тодішньої моделі виділяти кошти виключно на будівництво нових об’єктів бюджетної сфери. Тож головна «фішка» ДФРР – конкурсний підхід.

Кошти ділять за пропорцією: кількість населення та показник валового регіонального продукту у розрахунку на 1 особу.

Довідково. Загальний обсяг ДФРР на 2018 рік становить 6 мільярдів гривень. З них Чернігівській області передбачено 115,7 мільйона гривень.

Готувати і подавати проекти до ДФРР можуть органи державної влади та місцевого самоврядування. Головне – аби вони змогли співфінансувати проект на рівні не менше 10%.

Ще одна обов’язкова умова — відповідність ініціативи пріоритетам Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року , а також місцевим стратегіям.

* * *

Алгоритм підготовки та оцінки проектів простий і здійснюється через інтерактивну платформу:

- регіональна комісія оголошує конкурсний відбір проектів – зазвичай, на сайті обласної адміністрації;

- представники органів влади, місцевого самоврядування та ОТГ отримують від адміністратора доступ до платформу та вносять інформацію про проект;

- члени комісії оцінюють заявлені проекти також через платформу;

- на основі оцінки система формує рейтинг, який своїм голосуванням затверджує регіональна комісія;

- сформований і затверджений список подається до Мінрегіону, яка перевіряє проекти на відповідність вимогам законодавства;

- остаточний перелік проектів своїм рішенням схвалює Кабмін (за погодженням із  Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету);

- отримавши це рішення, Мінфін спрямовує гроші в область.

До складу Регіональної комісії при Чернігівській ОДА входять 18 осіб. З них 6 – працівники обладміністрації, ще шестеро – представники громадських організацій.

Засіданні Регіональної комісії ДФРР транслюється он-лайн.

* * *

Як оцінити складову проектів – енергоефективність?

Член комісії від громадської організації «Центр сприяння розвитку громад» Римма Олексенко: Виважене, розсудливе використання енергетичних запасів, комплексний підхід в заощадженні ресурсів. Був період коли всі переходили на газове опалення, ставили модельні газові котельні, бум обміну твердопаливних котлів на газові. Що маємо сьогодні? З регіонів подано велику кількість проектів, де проводить така ж заміна, тільки навпаки, міняємо газові на твердопаливні. Виготовляємо ПКД на реконструкцію котельні, забуваємо про утеплення стін, вентиляцію приміщення, систему опалення, заміну вікон, дверей і таке інше. Має бути системний підхід до вирішення даного питання».

Секретар Регіональної комісії з відбору проектів ДФРР, начальник відділу державних інвестицій Департаменту економічного розвитку обласної державної адміністрації Ірина Помеленко: До проектів, які передбачають заходи з енергоефективності, мають додаватись підтверджуючі документи: енергетичний паспорт або ж копія розділу енергоефективності з проектної документації. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю
Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода