back

Як Деснянська громада модернізує освіту та дозвілля дітей та молоді

18-05-2018 17:16

За два з половиною роки Деснянській об’єднаній територіальній громаді вдалося досягти значних успіхів у модернізації освітніх закладів та створенні якісних умов для розвитку дітей та молоді.

Як інформує Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD Європою», навесні розпочалися роботи з термодернізації Деснянського навчально-виховного комплексу, у якому знаходяться молодша школа та гімназія. Утеплення проводять екологічно чистими матеріалами. В результаті школа перетворюється на яскравий кольоровий будинок, який радує око, гріє душу та економить кошти. Учням у ній буде тепло, а витрати на обігрів зменшаться. Цікаво, що раніше це приміщення ділили школа та гімназія. Але у 2016 році був створений єдиний Деснянський навчально-виховний комплекс, який тепер включає молодшу школу та гімназію, до якої йдуть учні після п’ятого класу. Всього тут навчається 880 учнів.

Звичайно, що за два з половиною роки після створення громади школа перетворилася на сучасний навчальний заклад. Капітально відремонтований дах, кабінети та класні кімнати, актова зала, замінені вікна на енергозберігаючі. Не забули про коридори та їдальню. «Все це робиться за кошти громади», - підкреслюють тут.

Школи у селах Тужарі, Косачівці та Моровську не закрили. Привели до ладу: у тужарській замінили котли для обігріву, у косачівській та моровській відремонтували дахи. Придбали автобус для моровської школи – за рахунок інфраструктурної субвенції та коштів громади. У трьох сільських школах вчиться більше ста учнів.

Звичайно, що громада опікується не тільки станом навчальних приміщень та ремонтами. Матеріально-технічна база – наочність, спеціальне обладнання для лабораторних занять, мультимедіа та комп’ютерні класи – все це сучасне і нове. Людмила Бойкова, вчитель хімії, зазначає: «Ми на кожному уроці проводимо практичні досліди. Хімію вивчаємо згідно навчальної програми та сучасних вимог. Для роботи забезпечені всім необхідним. Головне, щоб учні хотіли вчитися».

Цікаво, що потурбувалися навіть про уроки праці: новенькі швейні машинки, кухонне приладдя – все це допомагає дівчатам вчитися бути справжніми господинями. «Наші учні постійно перемагають на олімпіадах та конкурсах! Навіть з такої дисципліни, як трудове навчання», - розповідає Надія Гуртовенко, провідний спеціаліст відділу освіти Деснянської селищної ради. І що саме головне, не лише ті, хто вчаться в НВК, а і діти із сільських шкіл. «Знаєте, у нас немає поділу між дітьми. Всі беруть активну участь у житті громади, у святах, конкурсах, іграх», - продовжує вона.

Освіта у Деснянській громаді повністю орієнтована на потреби учнів. Наприклад, було виявили проблему із мовленням у кількох першокласників – відкрили логопедичний кабінет. Цікаво, що звертаються за порадами не лише учні молодших класів, а і старшокласники.

Коли виникла потреба у інклюзивній освіті, то була створена медіатека для молодших школярів. Тут проводяться індивідуальні заняття з особливими дітьми. Як зазначають вчителі, медіатека ніколи не буває пустою. Вона поділена на кілька зон, а тому школярі мають можливість і побути на самоті, відпочити, і дізнатися щось корисне, і просто погратися. У другій половині дня в цьому приміщенні проходять навчання за програмою «Інтелект України».

Організація дозвілля дітей у Деснянській громаді заслуговує особливої уваги. Його тут називають «позашкілля». Означає це слово роботу більше ніж сорока гуртків та студій, які відвідують більше шестисот дітей з усієї громади. А об’єднав їх Центр творчості дітей та юнацтва, створений у вересні 2017 року. «Нам вдалося зібрати такий колектив педагогів, які можуть навчити дітей бути творчими та креативними. Крім того, особливе місце в нашій роботі займає реалізація концепції національно-патріотичного виховання. Адже більшість наших вихованців — це діти військових. Прагнемо виховувати справжніх патріотів», - розповідає Лідія Мироненко, директор ЦТДЮ Деснянської громади.

Серед гуртків найбільш популярні хореографічні, декоративно-прикладного мистецтва, патріотичного напрямку. Є секції боксу, більярд, теніс, комп’ютерне програмування. Для дошкільнят організували «Школу майбутнього першокласника». Діти на заняттях вивчають не тільки письмо та літери, а й вчать англійську, співають, грають у різні ігри.

Цього року до першого класу у Деснянській громаді йде майже сто першокласників.

Дитячих садочків на території Деснянської громади – чотири – два цивільні, а два у відомстві Міністерства оборони. Як зазначає Надія Гуртовенко, дошкільні заклади також доглянуті, відремонтовані. Ті, що під опікою військових, завжди отримують методичну підтримку відділу освіти. Крім того, селищна рада також виділяє кошти на придбання меблів та необхідного обладнання цим закладам.

До речі, на останній сесії селищної ради було прийнято рішення про створення опорного навчального закладу на базі Деснянського НВК.

Фактично освітня галузь у громаді готова до проведення реформи. Є належна матеріально-технічна база, професійні кадри і, головне, віра в те, що «зміни потрібно починати з себе».

Нагадаємо, що Деснянська громада утворилася однією з перший в Чернігівській області, у вересні 2015-го. До складу громади увійшли Деснянська селищна та три сільські ради - Морівська, Косачівська та Коропянська, загалом дев’ять сіл. В центрі громади – військовий полігон, який з’єднує 169 навчальний центр Сухопутних військ Збройних Сил України і Гончарівську танкову бригаду. Площа велика – 776 кв. км, але не густо заселена. Всього на території громади проживають дев’ять з половиною тисяч жителів. Значна частина території вкрита лісом. Восени до Деснянської громади приєднається ще одна сільська рада – Карпилівська.

 

 

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода