back

У Верховній Раді експонується виставка про Великий терор

17-05-2018 16:58

Щороку у третю неділю травня в Україні згадують жертв політичних репресій. Днями у стінах українського парламенту відкрили тематичну виставку «Великий терор: місця пам’яті», яку можна оглянути до 25 травня.

Експозиція складається із 17 банерів, які висвітлюють трагічні сторінки історії часів становлення комуністичного тоталітарного режиму на території України. До речі, репресіям на Чернігівщині присвячено окремий стенд.

Представлені роботи — результат співпраці Українського інституту національної пам’яті, Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» та Головної редколегії науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією».

У 1937-1938 роках комуністичний режим засудив майже 200 тисяч осіб, з яких близько дві третини розстріляли. В усіх регіонах тодішньої УРСР були створені таємні ділянки, на яких хоронили жертв тоталітарного режиму. Окрім таємної спецділянки НКВД у Биківнянському лісі, місцями масових поховань стали Поділля, Чернігівщина, Полтавщина, Харківщина, Донбас, Дніпропетровщина, Миколаївщина, Одещина, Крим. У 1940-1941 роках комуністичний терор розгорнувся на території Західної України.

Жертв комуністичного режиму не лише вбивали, а й намагалися стерти з історії. Тому більшість з них знайшли останній спочинок у масових таємних похованнях на околицях міст по всій Україні. КГБ докладало значних зусиль, аби їх не викрили. Але правда про злочини чекістів все одно виринала на поверхню. Врешті вкінці 1980-х, коли приховувати її стало неможливим, керівництво КГБ почало відкривати цю інформацію. Нині місця масових поховань жертв терору стали місцями пам’яті, де ми вшановуємо тих, кого намагалися стерти з історії, прокоментував голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

 

 

За інформацією Верховної Ради України
та Українського інституту національної пам’яті

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода