back

Чим Чернігівщина може зацікавити потенційних інвесторів

17-05-2018 11:00

Україна у рейтингу Світового банку легкості ведення бізнесу займає 76 місце (2017 рік — 80-те). Поступово економіка переходить від сировинного типу до високотехнологічного виробництва.

Що маємо на Чернігівщині: перше місце за темпом зростання прямих іноземних інвестицій (в економіку області минулого року надійшло більше 190 мільйонів доларів США), друге — за зростанням експорту (+44,4% за 2017 рік).

Як покращити інвестиційну привабливість регіону та забезпечити якісну співпрацю між владою та бізнесом — говорили вчора, 16 травня, учасники Міжнародного Форуму інвестицій та експорту Чернігівщини.

Читати також: Як Чернігівщині залучити інвестиції: предметна розмова представників влади та бізнесу

Під час Форуму представники бізнес-спільноти, науковці області презентували проекти, в які інвестор може спрямувати кошти.

Будівництво олійноекстракційного заводу

Олійно-жировий комплекс — один з провідних напрямів харчової промисловості. Вже не першій рік Україна утримується на перших позиціях по експорту соняшникової олії.

Основний виробник продукту (олії соняшникової, ріпакової, лляної) на Чернігівщині — ПАТ «Ніжинський жиркомбінат». Завдяки модернізації обладнання підприємству вдалося досягти потужності з переробки сировини 1000 тонн на добу. Враховуючи прогнозовану врожайність соняшнику — майже 470 тисяч тонн, ріпаку — більше 90 тисяч тонн та 230 — сої, на переконання експертів, сировини вистачить ще для одного, а то й більше заводів. Адже вигідніше експортувати готовий продукт, на сировину ж діє мито у розмірі 19%.

Президент Чернігівської торгово-промислової палати Костянтин Іванов та директор ТОВ «ТАН» В'ячеслав Костюк говорили про реальні можливості та потенціал інвестування у сектор переробки олійних культур області.

ТОВ «ТАН» займається виробництвом обладнання для олійно-жирової промисловості, яким користуються понад 90% профільних підприємств України.

За підрахунками експертів, проект окупиться за два роки. Потенційним інвесторам слід також пам’ятати, що в Україні діє державна програма часткової компенсації вартості придбаної сільгосптехніки та обладнання українського виробництва (25% від суми контракту).

Мінеральні ресурси

На території області наявні більше 300 родовищ корисних копалин, 176 з них — у перспективі для розробки. Для прикладу, за торф’яними запасами (78,5 мільйона тонн) Чернігівщина посідає третє місце в Україні. На сьогодні із 94 родовищ розробляються лише 9. Дану сировину можна використовувати не лише як альтернативне паливо, а й органічне добриво, теплоізоляційний матеріал.

Також в області значні запаси (87,5 мільйона тонн) цегельно-черепичної сировини: піску, глини, суглинок, що застосовуються у будівельній галузі. На жаль, із 99 родовищ розробляються лише 7.

КП «Надра Чернігівщини», що займається геологорозвідкою, видобутком, переробкою корисних копалин та опікується їхньою охороною й раціональним використанням, запрошує до наступних форм співпраці: спільне підприємство, спільна діяльність, розподіл продукції. Директор підприємства Володимир Чечетов детально розповів про кожний напрям взаємодії на перспективу.

Виробництво сучасних біопрепаратів на основі корисних мікроорганізмів для аграрних технологій

Препарати, що не тільки підвищують урожайність рослин на 10-30%, а й сприяють кращому засвоєнню рослинами поживних речовин з ґрунту на 30-40%, розробляють у Чернігові в Інституті сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН. Це провідна установа в Україні, яка організовує і проводить відповідні дослідження та сприяє впровадженню результатів у виробництво. Крім того, координує діяльність багатьох наукових установ у галузі сільськогосподарської мікробіології. До речі, при Інституті діє колекція корисних ґрунтових мікроорганізмів (573 штами бактерій та грибів), що має статус національного надбання.

За словами заступника директора Інституту Анатолія Москаленка, розроблені препарати підвищують якість продукції, знижують її собівартість на 8-25%, зменшують рівень хімічного забруднення. Також виробництво біодобрив у порівнянні з мінеральними значно дешевше. Окупність однієї гривні препарату на гектар складає 8-50 гривень.

Кількість господарств-споживачів біодобрив кожного року збільшується і наразі перевищує 600 одиниць по всій Україні. На жаль, обмежені лабораторні можливості не дозволяють забезпечити потребу в даних препаратах.

Також на Форумі чернігівські дослідники презентували технологію безпровідної передачі енергії. Зокрема, представник компанії «CO-Founder» Анна Сидорова розповіла про особливості використання першої розетки без електричних контактів. Аби проект успішно запрацював в Україні, розробникам потрібні інвестиції — 250 тисяч доларів.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода